perjantaina, huhtikuuta 19, 2013

Parannusta viimeviikkoon

Jotta koko kuvio avautuisi selkeämmin, täytyy minun nyt alkuun selittää vähän viime viikkoisesta ratsastuskoulun tunnista. Silloin meillä ei nimittäin mennyt ihan putkeen koko homma ja tänään haettiin ratkaisuja viime viikon ongelmiin.
 
Perjantain 12.4 ratsuna siis toimi Kroko ja koko tunnin meillä oli ongelmia ponin moottorin kanssa, jota ei vain saatu käyntiin. Poni oli tahmea ja ei reagoinut pohkeeseen kunnolla ja raippaankin miten kuten. Tämän johdosta poni tuli epätasaiseksi, hävisi tuntumalta entistä enemmän ja koska kyseinen poni on varsinainen makaroni kropaltaan (elikkä taipuu miten päin vain ja minne vain ja jos kääntää esimerkiksi pelkällä ohjalla, eikä kunnolla, niin ponin pää ja kaula kääntyvät, mutta muu kroppa jatkaa suoraan) tuli kääntymisestäkin hankalahkoa. Koita siinä sitten pyydellä eteenpäin ja lisäillä kun ponin lavat karkailee minne sattuu suuntaan.
 
Nyt viikon päästä perjantaina lähdettiin sitten saman tien korjaamaan tuon tunin ongelmia. Jo ennen kuin kunnolla edes aloiteltiin tunteja, kääntelin ponia pohkeilla kulmista oikein kunnolla ja vaadin sen kunnon kääntymisen. Lähes vuorotellen etu- /takaosakäännösmäisesti niin kauan, että sai pohkeet kunnolla läpi.
 
Tämän jälkeen otettiin ponit käynnissä ympyrälle ja aloitettiin moottorin aktivointi. Ensin pyydetään kunnolla eteenpäin ja katsotaan että se poni kävelee kunnolla, oikein isolla k:lla. Sitten lyhennetään askelta, mutta pidetään moottori edelleen toiminnassa. Missään vaiheessa ei päästetty jalkoja laahailemaan pitkin maata. Tässä vaiheessa ei tasaisesta suusta/tuntumasta ollut vielä tietoakaan, kunhan eteenpäin päästiin. Näin jatkettiin muutama kierros kunnes poni alkoi tuntua aktiivisemmalta ja jopa hieman enemmän eteenpäin pyrkivältä. Sitten sama juttu ravi käynti siirtymisillä, vastaus pitää tulla heti ja kunnolla. Oikeasta reaktiosta kiitos ja taputus, mikäli reaktiota ei kuulu kunnon näpäytys raipalla. Kokoajan aktiivisuutta aktiivisuutta. Pikku hiljaa se siitä rupesi sitten paranemaankin, ei tarvinnut ihan kokoajan ylläpitää sitä menoa.
 
 
 
Saman laista tempojen vaihtelua ja siirtymisiä jatkettiin läpi tunnin. Laukassa otettiin oikein spurtit, joiden jälkeen haettiin lennokkaampaa ja eteenpäin vievää ravia. Vaikkakin tosin noitten laukkojen jälkeen/aikana ponin keskittyminen herpaantui ja se rupesi löytämään kentän ulkopuolelta kaikkea mielenkiintoista. Noh ainakin se heräsi. ¨Tämän jälkeen saattoi ruveta kiinnittämään huomiota ponin tasaisuuteen, elikkä todellisuudessa vasta loppu tunnista. Poni on hirmuisen usein epätasainen ja "tyhjä edestä", sitä ei oikein saa kunnon tuntumalle millään. Sitä sitten haettiin kunnon ulko-ohjan tuella ja asetuksilla ja edelleen eteenpäin ratsastuksella ja hetkittäin saatiinkin muutamia hyviä askeleita kun ravi piteni ja saatiin tuntuma aikaiseksi. Valitettavasti tyhjyys palasi kuitenkin aika nopeasti.
 
Koko tunnin ponin moottori kuitenkin toimi kiitettävästi ja sain kehuja erityisen hyvästä käden paikasta (välillä minulla ongemallinen) ja jäntevästä ryhdistä, kokonaisuudessaan siis paljon parempi kuin viime viikolla. Muutenkin tunnuin istuvan pystymmässä, joka kovasti helpotti sen käden paikankin hakemista. Edelleen haeskellaan pikkuhiljaa ratkaisua ponin tyhjyyteen, mutta pääasiassa tyytyäinen olen. 
 
 
Lauantaina pitäisikin sitten mennä Kauppisen Minnan valmennukseen Idalla. En ole idan kanssa ollut vielä kertaakaan tunnilla, joten vähän jännittää. Toivon kuitenkin, että me saadaan jotain hyviä neuvoja istumisen kanssa, sekä mahdollisesti siihen, kun ida painaa helposti jonkin verran kädelle ratsastuksen aikana.
 
Kuvat on otettu aikaisemmin talvella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti