maanantaina, helmikuuta 17, 2014

Kuvausvinkit I Esteratsastus

Esteratsastus on hyvin todennäköisesti yksi ratsastuksen suosituimpia lajeja, niin yleisön kuin ratsastajien joukossa. Tämän lisäksi, ainakin täälläpäin Suomea, esteratsastuksessa kisataan kaikkein eniten ja kisoja onkin useita kesässä, mikä tekee harjoittelusta huomattavasti helpompaa. Esteiden kuvaamisessa on kuitenkin muutama kinkkinen paikka, yleensä kuvattavia esteitä on hyvin rajallinen märrä, ja sinulla on vain muutama ruutu aikaa saada se yksi hyvä kuva ratsukosta. Hevosilla on usein myös hyvin erilaisia hyppytyyljä, toinen hyppää isosti ja pyöreästi, yksi kulmikkaasti, kolmas enemmän laakaan. On siis pitkälti haroittelu kysymys ja silmän kehittymisestä kiinni, onnistuuko sitä vai ei. Olen tähän koonnut muutamia omasta mielestäni yleispäteviä vinkkjä esteratsastuksen kuvaamisesta.

                             ~ 1. Ajoitus on kaiken A ja O ~                           


Kuten monessa muussakin lajissa, myös esteratsastuksessa nimenomaan ajoitus määrittää kuvan onnistumisen. Väärällä hetkellä otettu kuva on yleensä epäedustava, eikä tuo esille hevosen hyppykykyä tai tyyliä. Oikealla hetkellä otettu kuva on paitsi edustava ja kiva katsoa, siitä välittyy myös helpommin hyvää fiilistä.

            1.1 Ihanteellinen ajoitus?

Omaan silmääni klassinen rataestekuva on otettu juuri ponnistuksen jälkeen. Hevosen takajalat ovat jo irronneet maasta, hyppy näyttää pyöreältä. Alla olevat kuvat havainnollistavat hypyn eri vaiheita. Ensimmäisessä kuvasarjassa on hyppy etuviistosta. Ensimmäinen kuva on otettu liian aikaisessa ponnistusvaiheessa, missä hevosen takajalat ovat vielä maassa. Toisena on omaan silmään se ns. ihanteellinen ajoitus. Kolmannessa kuva on otettu liian myöhäisellä hetkellä, ja neljännessä on jo etujalat maassa. On sitten makuasia, kuinka paljon ponnistuksen jälkeen kuvan haluaa ottaa. Mm oksereissa inan verran myöhemmin otettu kuva saattaa näyttää paremmalta kuin pystystä otettu kuva samalla hetkellä.
                                                   

Seuraava kuvasarja havainnollistaa liian aikaiseen otetun kuvan tönkköyttä. Huomaatte, kuinka hevonen on kasassa ja kulmikkaan näköinen. Jälkimmäisessä taas se on virtaviivaisempi ja paremman näköinen, ja hyppy näyttää huomattavasti paremmalta. Ratsukko näyttää kokonaisuudessaan tasapainoisemmalta.


Viimeisessä kuvasarjassa on samantyyppinen tilanne, mutta tälläkertaa huomaatte eron ihanteellisemman ajoituksen ja liian myöhään otetun kuvan välillä.            1.2 Voiko laskeutumiskuva olla hyvä?

Näistä voi olla montaa mieltä, omaan makuun se riippuu esteestä. Mm jotkin erikoisesteiltä otetut kuvat saattavat näyttää hyviltä laskeutumiskuvassa (erilaiset puskat, jotkin harvat trippelit/okserit/vesiesteet/muurit). Näissäkin on kuitenkin huomioitava ajoitus. Kuva, jossa hevosen etujalat ovat jo saavuttaneet maan, eivät ole omaan silmään enää siistin näköisiä. Yleensä hevonen näyttää näissä tönköltä ja ratsastaja takakenoiselta. Parhaimmat laskeutumiskuvat tulevatkin siitä, kun hevonen on juuri venyttänyt esteen yli ja aloittaa laskeutumisen.
                                               

Ylläolevasta kuvasta nähdän, kuinka massiivinen este peittää suuren osan hevosta, eikä hyppy oikeastaan näy. Tässätilanteessa omaan silmään laskeutumiskuva olisi näistä se parempi. Tämä toimii usein paremmin sivulta otetuissa kuvissa, edestä otettuna hevonen näyttäisi käytänössä vain laskeutuvalta pallolta.


           1.3 Pää ja laukkakuvat radalla

Normaalien estekuvien lisäksi radalta voi ottaa erilaisia laukka ja pääkuvia. Laukkakuvista saa kivoja ja vauhdikkaita kun kuvaa esteelle lähestymistä, mikäli ratsastaja ei joudu tekemään hirveästi pidätteitä. Pitkistä kaarteista perusradan aikana saa taas hillitympiä ja siistimpiä kuvia.

                               
Suoranaisia pääkuvia ei kannata ottaa itse radalta, vaan ratsukon valmistautuessa tai tervehdyksen aikana. Radalta otetussa kuvassa hevonen helposti on suu auki, irvistää tai näyttää muuten vain epäedustavalta. Ennen rataa otetut pääkuvat ovat usein harmonisempia. Eri asiana taas sitten hevosen ja ratsastajan "yhteiskuvat", missä näkyy sekä hevosta että ratsastaja, mikäli tämän saa onnistumaan, voi se olla hauskankin vahdikas.
                           

                                     ~ 2. Kuvakulmat ~                                        


Ajoitusten lisäksi kuvakulma vaikuttaa estekuvissa hyvinkin paljon. Valitessa kuvattavaa estettä, kiinnitä aina huomiota siihen miten päin aijot minkäkin esteen kuvata ja mitä esteen taustalla näkyy. Mitä rauhallisempi tausta, sitä paremmalta kuva usein näyttää.

            2.1 Mitä kannattaa kuvata pystyyn, entä vaakaan

Kuvattavia esteitä valitessasi, mieti jo etukäteen meinaatko kuvata esteen vaakaan vai pystyyn. Yleensä etuviistossa olevat esteet kannattaa kuvata pystyyn, se rajaa kuvan ympäriltä häiritseviä tekijöitä pois ja keskittää katseen hevoseen. Tästä päätellen taas klassisesti vaakaan kannattaa kuvata kuvat, jotka hevonen hyppää niin, että sen lähes koko kylki näky. Vaakakuvaa käytetään siis usein suoraan sivulta/viistosti sivulta kuvatessa. Koita siis rajata kuvat niin, että mahdollisimman paljon häiriötekijöitä jää kuvasta pois.
                                 
Sama este vaakaan ja pystyyn

          2.2 Suoraan edestä, viistoon vai suoraan sivulta

Suoraan edestä kuvaamista en suosittele harrastamaan. Yleensä tällöin hevosesta ei näy paljoa muuta kuin maha, ja ratsastajalta jalat. Hevonen näyttää siis jälleen hyppäävältä lihapullalta. Itse suosin yleensä sekä vaaka, että pystykuvissa jollaintapaan hieman etuviistoon otettuja kuvia. Tällöin hypyssä näyttää olevan syvyyttä, kuitenkin koko hveosen näkyen samalla. Suoraan sivulta otetussa kuvassa taas harvoin on syvyyttä, mutta se toimii kuvatessa pituusesteitä kun halutaan korostaa hypyn pituutta (esim isot vesiesteet)

suoraan edestä ja etuviistoon otetut kuvat.

Oksereila ja trippeleillä kannattaa kuitenkin varoa takaviistosta kuvaamista, taikka kuvaamista pienillä esteillä liian suoraan sivusta. Tällöin käy helposti niin, että esteen tolpat ja johteet peittävät ratsastajan, hevosen tai pahimmassa tapauksessa molempien pään. Ja tätä emme halua. Ota siis mielummin se hieman etuviisto, jos näyttää siltä että tuloksena meinaa olla seuraavanlainen kuva.

Liian takaa/ sivusta otettu kuva pikkuesteellä. Ei siis näin.


            2.3 Erikokoisilla esteillä

Esteitä kuvatessa on aina myös hyvä tiedostaa se, minkä korkuista luokkaa olet kuvaamassa. Pieniä poneja pienillä esteillä ei kannata kuvata seisaaltaan/yläviistosta, sillä tällöin hyppy näyttää mitättömämmältä ja este pienemmältä. Laskeutuessasi ponin tasolle sekä hyppy, että este näyttävät suuremmilta. Samoin taas suuret esteet saat näyttämään entistä suuremmilta matalammalta kuvattuna, tällöin pitää vaan varoa ettei hevosesta tule "lentävää lihapullaa", eli ettei hevonen näytä vain esteen yli lentävältä pallolta. Isompien luokkien aikana voi myös nousta normaalisti seisomaan luonnollisempia kuvia halutessaan.

                         ~ 3. Erilaisia rajauksia esteillä ~                            


Erilaisilla rajauksilla voit vaikuttaa kuvaan yllättävän paljon. Mieti, haluatko ottaa klassisempaa kuvaa, jossa näkyy koko hevonen ja hyppy. Otatko koko esteen mukaan, tai entä jos koittaisit kerrankin lähikuvaa. Erilaisilla rajauksilla luot myös erilaista tunnelmaa kuviin.

            3.1 Klassisempi rajaus

"Klassisella rajauksella" tarkoitan rajausta, jossa näkyy koko ratsukko ja sen hyppy. Osa esteen alaosasta saattaa jäädä uupumaan, näin tehden pelkästä ratsukosta kuvan pääaiheen. Tämän kuvan onnistuminen vaatii harjoittelua, jotta hahmotat miten erikokoiset hevoset mahtuvat kuvaan. Ponit joudut rajaamaan lähemmäs, isot hevoset kauemmas. Helpoin tapa on seurata kameralla hevosta, jättäen sen ympärille hieman tilaa jotta koko hevonen ja ratsastaja näkyy, ja tämän jälkeen ottaa sitte esteeltä kuva hevosen sille saapuessa.

suhteellisen klassinne kuva


            3.2 Lähelle rajaaminen?

Lähelle rajaaminen on aina hankalaa, sillä et pysty mitenkään testaamaan mahtuuko hevonen siltä osin kuvaan kuin haluat. Tähän silmä kehittyy yksinkertaisesti treenaamalla, ei kannata siis hermostua vaikka suurimmasta osasta lähikuvista puuttuisi aluksi osa turpaa, ratsastajaa tai etujalkoja ei näykkään. Kätevänä ohjenuorana etuviistosta kuvattuihin lähikuviin on jättää kaksi ylintä puomia näkyviin kuvan alareunaan, kun rajaat kuvaa valmiiksi ja odotat hevosen saapuvan hyppyyn. Poneilla voi koittaa vain yhtäkin puomia, kun taas todella massiivisilla hevosilla kolmea puomia. Huomaa, että puomien tosiaan täytyy olla alareunasta, ne saavat peitää kuvasta maximissaan 1/3-1/4 (toimii ainakin n. 100-110 cm luokissa)
                         
Vähän kauemmaksi jätetty ns. lähikuva
Klassisempi sivulta otettu lähikuva.


            3.3 Entä jos jätänkin kauemmas?

Rajauksen kauemmas jättäminen on loistava tapa korostaa esteen korkeutta ja tuoda tilaa hevosen ympärille. Kovin laajaa rajausta ei kannata kuitenkaan tehdä, mikäli esteen ympärillä on paljon jos jonkinlaista härpäkettä, tämä toimii paremmin rauhallisilla taustoilla.

Tämäkin olisi vielä parempi, mikäli taustalla ei olisi tuota telttaa. Esittää kuitenkin hyvin esteen korkeutta.


          ~ 4. Erilaisia tyypillisiä esteitä ja niiden kuvaaminen ~      


Kuten kaikki tietävätkin, esteradoilla on lukuisia erilaisia ja tyyppisiä esteitä, on pituutta, korkeaa, kapeaa ja erikoisesteitä. Kuvatessasi siis huomioi millainen este on kyseessä, se vaikuttaa mm. ajoitukseesi kuvassa ja hevosen hyppytyyliin. Tämän lisäksi kuvattavan esteen laatu vaikuttaa suuntaan, josta estettä kannattaa kuvata.

          4.1 Pystyt

Pystyeste on radoilla hyvin yleinen, mutta kuvaajan kannalta hankala. Pystyssä hyppy on usein lyhyempi, ja se on vaikeampi saada näyttämään hyvältä. Mikäli valita täytyy, kuvaan pystyt yleensä mielelläni joko edestä tai sivulta ja koitan saada hypyn näyttämään suhteellisen korkealta ja pyöreältä. Pysty on siitä poikkeuksellinen, että jos sen ottaa liikaa etuviistosta ja vaakaan (isoilla johteilla), se näyttää katkaisevan hevosen hullunkurisesti. Pytsyistä kuva kannattaa otta heti suoraan ponnistuksen jälkeen, jotta hyppy näyttää pyöreältä. 

Pysty, jota ei ole kuvattu oikein edestä eikä sivusta.
Pysty, joka on kuvattu sivulta, sekä alaviistosta.


          4.2 Okserit

Okseri on esteistä oma suosikkini, sillä se antaa myös eniten anteeksi kuvaajalle. Miksikö? Siksi, että okserilla hevosen hyppy kestää pidempään hypyn erilaisen kaaren takia, lisäksi hevoset ottavat helposti ilmavampia hyppyjä oksereille. Tällöin on enemmän aikaa ottaa kuva, ja hyvän kuvan saa useammasta hypyn vaiheesta. Suht pieniä oksereita (puomi-120cm) voi kuvata niin edestä, kuin suoraan sivultakin, ilman että se näyttää pahalta. Suurille esteille mentäessä, kannattaa jo edestäpäin otettua kuvaa varoa, sillä kun hevonen venyttää esteestä yli (isoilla oksereilla kun pituuttakin jo on) se saattaa näyttää hassulta.

okseri näyttää vain lähestulkoon aina hyvältä


          4.3 Trippelit

Älä tee samaa virhettä kuin minä, ja kuvaa trippeliä lähes suoraan edestäpäin. Voin kertoa, että se näyttää hassulta. Trippeli kannattaa kuvata etuviistosta, sillä tällöin hevosen sekä ratsastajan pään eteen ei niin todennäköisesti tule tolppia. Suoraan sivulta kuvatessa on hyvin suuri riski, että tolpat peittävät molemmat. Koska trippelin hyppy on niin pitkä, ei kuvaa kannata ottaa ihan heti ponnistusvaiheesta, tässä voi käyttää omaa luovuuttaan ja ajoittaa kuvan myös vähän myöhemmäksi, kun hevonen on kokonaisuudessaan trippelin yläpuolella.

Trippelistä saa kivan kuvan etuviistoon.

          4.4 Erikoisesteet

Erikoisesteille minulla ei ole valitettavasti sen kummempaa ohjetta, kuin että ole luova ja käytä hyväksesi oppimaasi perusesteiltä. Jossain vaiheessa eteesi tulee todennäköisesti este, jollaista et ole ennen nähnyt tai kuvannut ja silloin voi soveltaa. Ainoastaan vesiesteille sellainen vinkki, että älä kuvaa niitä alhaalta, ellet ole ihan veden vieressä. Varsinkaan pienet vesimatot eivät näy alhaalta kuvatessa ja erikoisesteesi näyttää vain tavalliselta pystyltä tai okserilta.

Kävisi ehkä enemmän tilannekuvasta... Tähän kuitenkin paras mitä löysin. Eli kyllä, se on vesieste, mutta kukapa tuota tietäisi kun ei se vesi sieltä näy. Mitäs kuvasin alaviistosta.

                        ~ 5. Sijoittuminen kentän reunalla ~                       


Valo, esteet ja kuvakulmat pääasiassa määrittävät sijoittumisesi esteradalla. Onkin hyvä katsella rata ratapiirroksesta aina ennen kuin lähdet etsimään kuvauspaikkaa, eli opettele tulkitsemaan näitä piirroksia. Samoin opit varmasti nopeasti hahmottamaan esteiden hyppysuunnat radalla (käytä valkoisia ja punaisia lippuja estetolpissa hyödyksesi). Näiden lisäksi on myös hyvä ajatella ratsukoita ja heidän näkökantaansa, tarkoituksellisesti ei missään nimessä kannata mennä paikkaan, jossa olisit pelottava mörkö.

          5.1 Muutama hyvä kuva on parempi kuin miljoona huonoa

Sopivaa kuvauspaikkaa etsiessäsi, älä edes koita saada kuvaa jokaisesta esteestä. Tämä on käytännössä lähes mahdottomuus. Keskiarvollisesti olen huomannut saavani yhdestä radasta yleensä n. kolme kuvattavaa estettä. On paljon parempi valita ne muutamat esteet, mistä tiedät saavasi todella hyvät kuvat, kuin koittaa saada vain mahdottoman monta estettä kuvattua noin suunnilleen sinneppäin. Mieti kuvakulmat, valon tulosuunta ja esteiden hyppysuunnat ja katso mieti näitä käyttämällä, mitkä esteet kuvaat.

 

          5.2 Älä ole pelottava!

Tämä on hyvin tärkeää: älä ikinä kuvaa piilosta! Ole aina mahdollisimman hyvin esillä, jotta hevoset eivät pelästyisi yhtäkkiä kohdalle tulevaa puskassa kököttävää kuvaajaa. Myös suoraan esteen takana kyykyssä olemista kannattaa välttää. Näin minimoit mahdollisuuden tilanteesta, jossa vahingossa pilaat suorittavan ratsukon radan. Hyvänä ohjenuorana onkin majailla siellä, missä suurinosa muutakin yleisöä on. Itse en myöskään lähde luokan aikana vaihtamaan paikkaa. Näin olen samassa paikassa kaikille ratsukoille, ja ollen kaikille yhtä "pelottava".

Toivottavasti tästä oli jotakin hyötyä, ja saitte edes jonkun vinkin mukaanne.
Kysyttävää? Kysykää ihmeessä!

21 kommenttia:

 1. Vitsi oot jaksanu panostaa ja kirjottaa pitkästi sekä kattavaksi ! Koko postauksen jakso lukea hyvin ja sai tästä muutamia vinkkejäkin. Nyt vain oottelemaan kisoja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. koitin etsiä, mutta en löytänyt mistään... Millainen kuvauskalusto sulla on ? :)

   Poista
  2. Tarina annika iski ja kirjoitteli, tosin pelottaa jo tuon kouluratsastus-osion kanssa... Siitä näyttää tulevan vielä pidempi :D
   Muttä hyvä, että tästä sait jonkun vinkin mukaan, nämä kaksi ekaa osaa kun tuntuvat itselle olevan niin perusjuttuja, ettei oikein osaa hahmottaa saako joku niistä jotain irti :)

   Poista
  3. Ja kuvauskalusto löytyy kyllä esiteltynä tuolta erikoispostauksien puolelta nimellä "Kamerakalustoni ja siihen toivotut lisät" :)

   Poista
 2. Oli tosi kiva ja hyödyllinen postaus! Näiden vinkkien takia pitäisi ehkä itsekin raahautua kentän reunalle kisoja kuvaamaan :) ja voi että en malta odottaa kouluratsastuksen osiota!! Toivottavasti siitä tulee yhtä hyvä kuin tästä ;)

  VastaaPoista
 3. tosi hyvä postaus, paljon hyödyllisiä vinkkejä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että sait siitä jotain irti :)

   Poista
 4. oikein hyödyllinen postaus :) itse olisin ehkä toivonu myös kameran asetuksiin liittyviä vinkkejä, esim. tarkennuksen, aukon, suljinajan ja muiden osalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näiden olikin tarkoituksena näin alkuunsa olla yleispäteviä ohjeita, myöhemmissä postauksissa käsittelen asetuksia ihan erillään, koitan antaa eväitä noiden asetusten etsimiseen ja harjoitteluun. Mitään täysin kaikkialle sopivia asetuksia nimittäin harvoin pystyy antamaan Samoin tarkentamisesta tulee ihan oma postauksensa, missä käsittelen yhtaikaa esteiden, koulun sekä pääkuvien tarkennusta. :) kaikelle siis löytyy kyllä tilaa ;D

   Poista
  2. joo tietenkään ei pysty kukaan antamaan asetuksia tarkalleen, jotka toimisivat tilanteessa kuin tilanteessa, mutta hienoa silti kuulla että niistäkin tulee sitten oma aiheensa! :) ne kun ovat sellaiset aiheet mitkä pääasiassa mun päätä vaivaa :D

   Poista
 5. Oli kyll tosi hyvä postaus. Vaikken itse paljon kuvaa niin ehkä nyt on pakko ruveta ;) Ja sun ottamat kuvat on kyllä vaan niin hienoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että innostaa, sitten vaan treenaamaan ;D

   Poista
 6. hei tää oli tosi kiinnostava postaus ! kiva jos tämmösiä tulee lisää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, näitä pitäisi aika kasa tulla. Johdantopostauksesta löydät kaikki tulevat osat :)

   Poista
 7. Joku sitten oikeasti panostaa blogiinsa! Oon jo monta kertaa törmännyt blogiis mutta nyt vasta sain liityttyä lukijaksi. Kuvaat tosi hyvin, ja sulla on selvästi näkemystä kuvaamiseen, ja vinkkisi on hyödyllisiä, käytännöllisiä ja selviä.Tykkään kovasti, ihana blogi :)

  http://lotanhevoselamaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun ajattelet näin, kiitos mieltä piristävästä kommentista ja tervetuloa joukkoon :D

   Poista
 8. Itse sain canon powershot sx240hs kameralla hyviä kuvia automaatilla siis olen jostain syystä näitä ohjeita katsomatta kuvannut ihanne tavalla mutta hyvät ohjeet ! Nyt huomenna tai ensiviikolla pitäisi tulla Nikon d7000 ja kyllä polttelee ja siihen 18-105mm obektiivi ja sitten aloitan kuvaamisen kotitallilla aluksi harjoitus kisoja. Kysymys miten teen sellaiset galleriat nettiin ja ne vesileimat ja niinkun ne perus asiat kuvaus kyllä hoituu? Olen 15v poika itä suomesta ja ratsastan myös itse

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmaisgallerioita on aika hankala löytää, itse olen siis tyytynyt maksulliseen kuvat.fi sivuston galleriaan. Osa ihmisistä käyttää photobucketia, joka taas on ainakin vielä ilmainen, jotenka sitä suosittelen myös koittamaan. Vesileiman olen tehnyt kuvanmuokkausohjelmalla ja sen saa tuonne kuvat.fi sivustolle ladattua siten, että sivusto automaattisesti laittaa sen kaikkiin lataamiisi kuviin, jotenka se menee sitäkautta aika kätevästi :)

   Poista