lauantaina, maaliskuuta 08, 2014

Kuvausvinkkejä III Perusasetukset, osa 2 vinkkejä asetuksiin

Mitään suoranaisia asetuksia en kykene antamaan. Jokainen kuvaustilanne on erilainen, ja ei ole olemassa mitään yhtiä asetuksia, jolla onnistuisit aina. Koitan tässä kuitenkin antaa eväitä asetusten etsimiseen helposti ja nopeasti. Itsekkin todella harvoin eksyn täällä urheilukuvauksen puolella täysmanuaaliseen tilaan (Canoneissa M), joten näissä esimerkeissäkin on käytetty puolimanuaalisia tiloja.

Ennen tämä postauksen lukemista, kannattaa käydä lukemassa edeltävä osa. Siinä käydään läpi perustoiminnot, ja mitä ne ovat (kuten aukko, suljinaika, iso-arvo). Niitä en tässä postauksessa enään selitä.

 

                                  ~ 1. Aukkoa säätämällä ~                              


Vinkkejä astetusten hakemiseen aukkoa säätelemällä.

Jotta kykenet säätelemään kamerastasi aukkoa, valitse kamerasi kuvausohjelmista tila, joka on tätävarten tehty (aukon esivalinta). Canonilla se on Av. Pystyt helposti testaamaan, oletko oikeassa tilassa kun koitat muuttaa joko aukon arvoa tai suljinaikaa. Jos onnistut muuttamaan suljinaikaa, olet väärässä paikassa. Tässä tilassa suljinaikaan ei voi koskea, kamera määrittää sen itse.

 


          Löydä objektiivisi tarkin aukko, anna kameran arvioida suljinaika, säädä valoherkkyyttä

Kuten aikaisemmassa postauksessa selitin, kannattaa etsiä objektiivisi tarkimmat aukot ja käyttää niitä, mikäli valo-olosuhteet sen sallivat. Useinhan tämä aukko on kaksi askelta pienempi kuin suurin aukkosi. Objektiivillasi voi myös olla useampi tarkka aukko, voit etsiskellä niitä mikäli haluat.

Mikäli taas haluat kuviisi maksimaalisen taustan sumennuksen, valitse objektiivisi suurin aukko (pienin mahdollinen numero). Huomaa, että tarkennuksesi saattaa olla tällöin hankalampaa kapeamman syväterävyysalueen takia. Yleensä en tätä suosittelekkaan, sillä hevonen on niin iso eläin, että ei todennäköisesti mahdu kokonaan tarkennuksen piiriin (mikäli suurin aukkosi on 2.8 tms. hyvin suuri)

Itse suosittelen perustilanteessa käyttämään aukkoja väliltä f4-6 mahdollisuuksien mukaan. Näillä tausta sumenee vielä jonkin verran, mutta syväterävyysalue on suurempi kuin arvolla f2.8 tai muilla pienillä arvoilla. Tällöin ei haittaa niin paljoa, jos et ole saanut tarkennettua aivan optimaaliseen kohtaan.

Tässä tilassa kamera mittaa ja valitsee valo-olosuhteisiin nähden mittauksien perusteella aukon kanssa parhaiten sopivat suljinajat. Sinun ei siis itse tarvitse niitä sen suuremmin miettiä. Ainoat asiat mitä oikeastaan vahdit suljinajoista on se, etteivät ne putoa liian alas. Mikäli suljinajat hidastuvat alle 1/200 sekunnin, täytyy asetuksissa tehdä muutoksia. Joko suurennat aukkoa tai nostat valoherkkyyttä. Tavallisessa päivänvalossa on normaalia, että suljinajat pyörivät siellä 1/500-1/1500s paikkeila tai korkeammallakin.

Aukon lisäksi tässä tilassa on tärkeää määrittää kameran valoherkkyyttä. Voit toki asettaa tämän myös automaatille, mutta omaan makuun tämän muuntelu antaa paljon vaihtoehtoja. Tavallisessa päivänvalossa voit pitää ISO-arvon siellä 200-400 paikkeilla. Periaatteessa mitä pienempi ISO-arvo on, sitä parempi.  Jos on oikein kirkasta, vedä valoherkkyys minimiin, eli 100 tai alle. Hämärämmällä kelillä taas voit nostaa arvon useimmilla rungoilla huoletta 500-800 saakka, ilman näkyvää kohinaa.


                                ~ 2. Suljinaikaa säätämällä ~                           


Vinkkejä asetusten hakemiseen suljinaikaa säätämällä.


Suljinaikaa hallinnoidaksesi siirry tilaan, joka on nimeltään suljinajan esivalinta. Canonissa tämä on merkitty kirjainyhdistelmällä Tv. Tässä tilassa voit siis määrittää suljinaikaa ja valoherkkyyttä, mutta et aukkoa. Aukon määrittää kamera itsenäisesti. Monet käyttävät tätä ohjelmaa nimenomaan siksi, että haluavat varmistaa saavansa riittävät suljinajat liikkeen pysäyttämiseen.

 

Valitse suljinaika, vahdi vilkkumista, määritä ISO arvo.


Ensin sinun täytyy valita suljinaika jota haluat käyttää. Tavallisessa päivänvalossa voit valita jotakin 1/1000-1/2000 paikkeilla, pilvisellä säällä 1/500 paikkeilla. Testaamalla löydät arvot parhaiten. Mikäli etsintä katsoessasi aukon luku etsimen alalaidassa alkaa vilkkua, samalla näyttäen objektiivin suurinta aukkoa, olet valinnut liian nopean suljinajan. Vilkkuminen aukon suuressa päässä (f4 jne) kertoo alivalottuvasta kuvasta (eli kuvasta tulee todella tumma), pienessä päässä (f22 jne) se taas kertoo kuvan ylivalottumisesta. (kuvasta tulee valkoinen)

Jotta saat aikaiseksi haluamasi suljinajat järkevästi, täytyy sinun tässäkin tilassa säätää valoherkkyyttä. Mikäli on pilvistä ja hämärämpää, nosta ISO-arvoa. Jos taas on kirkasta, laske sitä. Voit käyttää samoja viitearvoja kuin ylä aukon vinkeissäkin.

Aukon voitkin sitten antaa tässä tilassa olla ihan rauhassa. Kuten Av tilassa kamera määritti suljinajan, nyt tässä Tv tilassa kamera määrittelee aukon itse antaen sinun pelata pelkän suljinajan kanssa.


               ~ 3. Kuvan tummentaminen ja vaalentaminen ~            


Jos et ole täysin tyytyväinen kamerasi antamiin valotuksiin, pystyt niitä vielä hienosäätämään monesta kamerasta löytyvällä pikku toiminnolla. Voit joko ylivalottaa tai alivalottaa kuvaa tarpeidesi mukaan. Etsi kamerastasi seuraavannäköinen polku:Yksinkertaisesti sanottuna, kun siirrät keskellä näkyvää suorakaidetta vasemmalle kohti -2 alivalotat, eli tummennat kuvaa. Kun taas siirrät suorakaidetta oikealle +2 kohti ylivalotat, eli vaalennat kuvaa. Itse käytän tätä yllättävänkin paljon.

- Tilanteissa, jossa siis omasta mielestäsi kuvat ovat liian vaaleita, mutta varsinaisia asetuksia muuttamalla siitä tulisi jo liian tumma, voit siirtää valotusta haluamasi verran alivalotuksen puolelle. (ensimmäinen piste on -0,3, seuraava -0,7 ja sitä seuraava -1 jne) jolloin kamera laskee valotuksen uudelleen sellaiseksi kuin sen haluat.

- Tilanteessa taas jossa kuvasi jatkuvasti hieman alivalottuvat, mutta asetuksia muuttamalla jo ylivalottuisivat voit siirtää valotusta ylivalotuksen puolelle.

- Tämä valotuksen muuttaja on myös kätevä silloin kun olet muuten löytäny loistavat asetukset, mutta joku tietyn värinen hevonen (kuten valkoinen tai musta) tuottavat hankaluuksia ja kamera joko ali- tai ylivaloittaa ne. Tällöin voit säätää näitä hevosia varten valotusta hetkellisesti ylös tai alaspäin nopeasti, vaihtamatta ja hukkaamatta kuitenkaan varsinaisia pääasetuksiasi.

Tämän asetuksen käyttäminen vaatii jonkun verran näppituntumaa, mutta kokeilemalla kyllä sen opit kunhan kamera ja sen käyttäytyminen tulevat tutuiksi. Esimerkiksi oma 30D ja 50D käyttäytyvät valotusten suhteen ylättävänkin eritavalla.

                                         ~ 4. Step by step ~                                    


Tässä näette nyt yllä olevien vinkkien tapaan otettuja kuvia. Laitan jokaisen kuvan kohdalle sen EXIF tiedot esille, eli kerron mitä aukkoa on käytetty, mikä on ollut suljinaika ja ISO-arvo. Lisäksi saatte tietää mitä polttoväliä kuvassa on käytetty. Suurin osa kuvista on otettu nimenomaan aukon arvon muokkaamista käyttäen. Mikäli muistan kyseisestä kuvasta, voin koittaa myös selventää miksi juuri tämä aukon arvo ja valoherkkyys on ollut käytössä ja millainen valo paikalla on ollut. Toivottavasti tämä hahmottaa hieman, miten niitä asetuksia voi laittaa ja antaa teille vinkkiä millaisissa valo-olosuhteissa minkäkin tyyppisiä asetuksia voi laittaa.

Kaikista kuvista on korjattuna ainoastaan kontrastit. Valotusta itsessään ei ole mitenkään muokattu.

Kuvanottohetkellä sää oli pilvinen, mutta suhteellisen kirkas.
f4.5 suljinaika: 1/500 ISO-500 polttoväli 105 mm
Sama este kuin yllä samana päivänä, mutta ilta-auringon valossa.
f4  1/2000 ISO 500 ja valotusta otettu -0.3 askelta alaspäin polttoväli: 93 mm
Kuvaaja olisi tässäkohtaa voinut laskea isoarvoa vallan hyvin noiden korkeiden suljinaikojen takia, mutta ei tajunnut tarkistaa kyseistä asetusta.
kirkas auringonpaiste.
f4 1/1600 ISO-250 polttoväli 185 mm
Sumuinen, mutta silti suht kirkas sää
f4 1/1250 ISO-400 polttoväli 140mm
Sateinen ja hyvin harmaa keli.
f3.5 1/400 ISO-500 125mm
Aurinkoista ja kirkasta
f4 1/1600 ISO-100 150mm
Tämän tyyppiset asetukset olisi  pitänyt olla tuolla toisiksi ylimmässä trippeli kuvassa. Toki noinkin onnistunut.
Hyvin pilvistä ja hämärää
f4 1/160 ISO-500 valotusta otettu alas -0.7 askelta 180 mm
Tässä ISO-arvoa olisi pitänyt nostaa, jotta oltaisiin saatu nopeammat suljinajat tai suurentaa aukon arvoa.
Sumuista ja hämärää
f2.8 1/400 ISO-1000 valotusta otettu alas -1 askelta 150 mm
Iltahämärässä
f2.8 1/200 ISO-1000 valotusta otettu alas -1 askelta 200mm
Koitin koota ylle perustilanteita. Haluatko jonkun muun? Kommentoi, niin voin mahdollisesti käydä lisäämässä jälkikäteen, tai mikäli kysymyksiä on hyvin paljon, ihan oman postauksensakkin voin koittaa värkätä.


3 kommenttia:

  1. Tosi hyvin kirjotettu postaus! Tästä sai hirveesti vinkkejä. Mä yritän nykyään säätää asetuksia mahdollisimman paljon itse, vaikka vielä jotkut jutut on hakusessa, mut näistä sun vinkeistä saa oikeesti paljon irti! :-)

    VastaaPoista
  2. Talvikuvauksesta olisi kiva kuulla vinkkejä, että toimiiko ihan samoilla asetuksilla kuin kesälläkin :)

    VastaaPoista