maanantaina, huhtikuuta 07, 2014

Kuvausvinkit V, Miten minä tarkennan?

Minulta on viimeaikoina kysytty paljon tarkentamisesta, tässäpä siis pieniä vinkkejä tarkentamisen helpottamiseen. Osaa kikoista käytän itse todella paljon, osaa vähemmän, mutta kaikkia jossain vaiheessa pientä kuvausharrastustani on tullut koitettua. Toistelen postauksessa todella monta kertaa sanaa tarkennus, mutta valitettavasti en keksinyt sille mitään korvaavaa sanaa, joten koittakaa kestää tuota joka toisella rivillä vähintään.

Muistattehan, ettei yksikään vinkeistä ole täysin vedenpitävä. Ette tiedäkkään kuinka paljon omalle koneelle päätyy myös näitä epätarkoja kuvia, mutta eiköhän me kaikki treenaamalla kehitytä!

Tämä postaus on kuvaton. Lisään kuvia jälkikäteen, mikäli se osoittautuu tarpeelliseksi.

               ~ 1. Vakaammalla kameralla tarkempia kuvia ~            

 

          1.1 Tue kamerasi johonkin

Niin yksinkertaista kuin se onkin. Jos kuvaat hämärämmässä/ maneesissa tai muussa vastaavassa paikassa, aseta kamerasi vaikka aitalaudan päälle (mikäli lauta on vähän leveämpi). Tämä vakauttaa kameran, eikä se heilahda jokakerta, kun painat laukaisinta. Näin minimoit käsivaralla kuvatessa mahdolliset tärähdykset ja sinulla on suurempi mahdollisuus saada tärähtämätön kuva. Optimaalinen tilannehan olisi, että omistaisit kolmijalan tai tukijalan (yksi keppi) johon olisi liitettynä kuulapää, joka mahdollistaa kameran kääntelyn tuen päällä lähes mihin suuntaan tahansa, mutta koska emme ole kaikki huiman rikkaita, aidan tolppa tai lankku kelpaa hätäavuksi.

          1.2 Ei ole tukea? Käytä itseäsi

Itseään vasten kamera kannattaa tukea aina kun olet kuvaamassa, eipähän kuva heilahda ja yhtäkkiä alallaidassa ollut hevonen onkin ylälaidassa. Otat kameran tukevasti käsiisi, ja tuet kädet omaa keskivartaloa vasten. Tällä pyritään nimenomaan heilahduksen vähentämiseen. Toinen kikka on kiertää kameran kaulahihna kyynärvarren ympärille, näin lukiten kameran käteesi. Kun vielä tuet hihnoitetun kyynervarren omaan kroppaasi, on kamerasi jo aika vakaa.


                                 ~ 2. Tarkennuksen apuna ~                             


          5.1 Pienempi aukko, suurempi syväterävyysalue

Nyt on kyse syvätervävyysalueesta. Yksinkertaisesti, kun syväterävyysalueesi on suurempi, osuu tarkennus helpommin kohdilleen vaikka se osuisi vähän outoonkin kohtaan hevosta. Jos käyttää suurta aukkoa (jotta saisi kuvan taustan kokonaan nätisti sumennettua. esim käytät jatkuvasti aukkoa f2.8), on syväterävyysalue niin matala, että tarkennuksen paikan täytyy osua täysin nappiin, jotta hevonen näyttää terävältä. Suurempi syväterävyysalue siis antaa sinulle enemmän anteeksi, tarkennuksesi voi hypyssä osua vaikka hevosen mahaan ja pää voi silti näyttää suht tarkalta. Todella matalalla syväterävyysalueella vain se maha olisi terävä.

 

          5.2 tarkimpien aukkojen käyttäminen mahdollistaa entistä tarkemmat kuvat

On myös fakta, että objektiivillasi on aukkoja, joilla saat helpommin tarkempia kuvia kuin jollakin muulla aukolla. Jokaisella obiskalla on siis tarkimmat aukkonsa. Suosittelen näiden aukkojen etsimistä, sillä itse ainakin olen huomannut eron (tosin vain erittäin pienen), ja käytän sillontällöin juuri näitä putken tarkimpia alueita. Niiden löytäminen on sitten toinen juttunsa, kannattaa koittaa millä tuntuu onnistuvan. Jostain olen myös lukenut, että putkesi tarkin aukko on kaksi aukkoa pienempi kuin suurin aukkosi. Oman optiikan kohdalla tuo on ainakin aika pitkälti näyttänyt toimivam, joten kai sen yhdeksi ohjenuoraksi voi antaa. Tämä siis tarkoittaa sitä, että jos objektiivisi suurin aukko on f4, olisi sen tarkin aukko siellä f6 paikkeilla. Erot voivat kuitenkin olla todella pieniä sen tarkkuuden suhteen, joten tämä on kai myös vähän makuasia, ja se ilmeisesti korostuu tuolla oikein valovoimaisten putkien päässä (f1.8, f2, f2.8). En kuitenkaan ihan satavarma asiasta ole.

Tämä on niitä kikkoja, minkä kanssa voit sitten säädellä kun muuten tuntuu onnistuvan jo ihan hyvin se tarkentaminen. Tätä ei siis ensimmäiseksi kannata lähteä miettimään.

                            ~ 3. Tarkentaminen esteradalla ~                        

 

         2.1 Tarkenna hevoseen

Pääohjeena kaikessa tarkentamisessa on aina tarkentaa hevoseen, sillä näin tarkennus osuu varmiten kohteeseensa. Itse en käytä jatkuvaa tarkennusta (al serevo tms.), joka hakee kokoajan (kuluttaa myös akkua enemmän), olen itse valinnut mielummin kertatarkennuksen. Tällöin täytyy vain itse tarkentaa aina uudestaan ja uudestaan ja uudestaan, eli tehdä se työ minkä kamera tekisi jatkuvan tarkennuksen kanssa.  Kun ei käytä jatkuvaa tarkennusta, on vain opeteltava ottamaan se kuva samantien kun tarkennusvalo välähtää (ilmoittaa tarkennuksen olevan valmis), sillä muuten hevonen ehtii liikkumaan pois tarkennusalueelta, eikä se ole enää tarkka. Sivusuunnassa sinulla on vähän enemmän aikaa, kohti tuleva hevonen todennäköisesti ehtii vähänkin hitaammalla sormella jo tarkennusalueen ohitse.

         2.2 Objektiivin nopeus ei riitä, mikä vaihtoehdoksi?

Jos objektiivisi nopeus ei vain riitä hevosen tarkentamiseen liikkeessä, voit ottaa hyppykuviin avuksesi esteet. Tarkenna ensin esteeseen valmiiksi, jonka jälkeen päästä tarkennus. Älä kuitenkaan laske/liikuta kameraa, vaan hevosen tullessa esteelle tarkenna uudestaan, jotta tarkennus vaihtuisi esteestä hevoseen. Näin tekemällä on kamera jo lähes oikeassa tarkennuksessa ja siltä menee vähemmän aikaa hakea tarkennus hevoseen uudelleen tarkennuksen aikana.

En kuitenkaan suosittele tarkennuksen jättämistä esteeseen ja pitämään sitä siinä ja ottamaan kuvaa hevosesta kun se sitten hyppää. Tällöin nimittäin esteen puomit ovat tarkkoja, mutta itse hevonen ei välttämättä. Tein itse tätä virhettä alkuvuosina, ja voin kertoa, että se kostautui useasti.

         2.3 Lisävinkki -  valitse tarkennuspisteesi

Omassa kuvaamisessa juuri tämä pikku muutos on vaikuttanut paljon. Valitsemalla yhden tarkennuspisteen, johon kamera aina tarkentaa, on oma tarkentaminen muuttunut inan verran nopemmaksi. Tällöin kameran ei nimittäin itse tarvitse koittaa määritellä, mikä olisi se paras tarkennuspiste. Toki tässä on haittapuolensakkin, joskus se piste sitten sattuu osumaan väärään paikkaan ja tarkaksi menikin sitten joku aita tai taustan metsikkö. Kun tätä oppii hallinnoimaan, on se kuitenkin huiman kätevä pikku lisä.

                           ~ 4. Tarkentaminen kouluradalla ~                      


Tarkentaminen kouluratastuksen puolella käy loppujenlopuksi hyvin samallatavoin kuin esteillä. Tässä vaan seuraat hevosta kokoajan kameralla, muuta vaihtoehtoa ei oikein ole, eikä tarkennusapuja oikein saa mistään. Voit edelleen koittaa, mikäli haluat, antaa kameran valita tarkennuspisteet, tai valita sen itse. Edelleen itse en käytä tarkennustilaa, joka tarkentaa jatkuvasti hevoseen. Valitsen kertatarkennuksen, tarkennan ja samantien kuvaan kun tarkennus näyttää tarkkaa. Jotta saat kuvan juuri siltä kohtaa kun haluat, saatat joutua tarkentamaan useampaan kertaan ennen kuvan ottoa (eli painat laukaisimen puoleenväliin, painat uudestaan puoleen väliin, ja jälleen kerran, ennen kuin todella otat sen kuvan), tämä siksi kun hevonen on kokoajan liikkeessä, liikkuu se samalla kokoajan pois tarkennusalueelta.

Mikäli automaattitarkennuksesi on jälleen hidas, voit koittaa ottaa kuvan pitkien suorien linjojen aikana. Tällöin hevonen pysyy syväterävyyden kannalta hyvin samalla tasolla (kun hevonen siis ravaa sinusta katsottuna vaakasuunnassa, ei siis suoraan kohti) , ja kameralla on enemmän aikaa hakea oikeaa tarkennusta. Samoin sen on helpompi hakea aina uusi tarkennus, kun ei tarvitse kokoajan kohdistaa alueeseen, jonka paikka syyssuunnassa vaihtuu kokoajan. 

Mikäli tarkennus ei edelleenkään meinaa millään onnistua, koita kohdistaa se suurikontrastiseen paikkaan. Esimerkiksi tummalla hevosella valkoisen satulahuovan ja tumman hevosen rajapintaan. Vaalealla taas vaikka tumien varusteiden ja vaalen hevosen rajalle. Tarkentaminen onnistuu aina paremmin suurikontrastisiin paikkoihin, kuin sävyltään tasaiseen kohtaan, mikäli tarkennus ei muuten pelaa ollenkaan.

                            ~ 5. Pääkuvat, tarkenna silmiin ~                        


Tämä on vähän tämmöinen ekstrajuttu, pilkun viilausta, mistä voi hankalissa paikoissa joustaa. (kuten tekstissä tulee selviämäänkin)
Pääkuvaukseen minulla on tasan yksi suuri ohje, joka löytyy jo otsikostakin. Kyllä, tarkenna hevosen silmiin, mikäli vain on mahdollista. Pääkuvien tapaisissa kuvissa ihmisen katse hakeutuu luonnollisesti eläimen silmiin, ja mikäli ne eivät ole tarkat, sen huomaa kyllä. Pääkuvausta tehdessä sinulla on usein enemmän aikaa, mikäli malli suostuu seisomaan paikoillaan, ja voit vaihdella tarkennuspisteitä ja rajauksia.

Voit myös ensin rajata kuvan, tämän jälkeen siirtää kameraa niin, että saat silmän tarkennettua, jonka jälkeen siirrät kameran takaisin ajattelemaasi rajaukseen. Tässä täytyy vain olla tarkkana, ettei objektiivin polttiväli (zoomaus) muutu, etkä liiku syvyyssuunnassa ollenkaan, jotta oikea tarkennus säilyy. Tarkennuksen saatuasi pidät siis sen kokoajan päällä, et päästä nappia pompahtamaan ylös, ja rajauksen saatuasi vain otat kuvasi.

Oikein sählän eläimen kanssa tämä ei tietenkään välttämättä onnistu. Tällöin voit antaa itsellesi hieman anteeksi, ja koittaa vain yksinkertaisesti tarkentaa hevosen päähän. Hyvä sihtaussuunta on jossakin pään keskivaiheilla, jotta varmasti oikea alue tulee tarkennetuksi. Älä kuitenkaan hyväksy kuvia, joissa olet tarkentanut kaulaan, hevosenpitelijän käteen, naruun tai mihinkään vastaavaan epäolennaiseen asiaan. Sen pään kuuluu erottua sieltä kuvasta, ei minkään muun.

2 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä juttusarjasta! Haluaisin vielä kysyä, mihin formaattiin sinulla on tapana kuvata?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos näistä on ollut apua! Nykyään kuvaan lähes kaiken RAW kuvina, ennen käytin ihan normi Jpeg:tä :)

      Poista