perjantaina, tammikuuta 23, 2015

Kuvausvinkit - Maneesikuvaus

Nyt kun maneesikausi on taas alkamassa, eiköhän käydä läpi vähän sitä miten harrastajanalku siellä kuvaa.

Maneesikuvaus on aina hankalaa, myönnän sen. Harvalla meistä on niin loistava tilanne, että voi hankkia ammattitason kaluston, montaa erilaista todella valovoimaista objektiivia siihen päälle ja vielä osaa käyttää niitä loistavasti. Siispä koitan tähän postaukseen koota harrastajatason vinkkejä, miten maneesissa on mahdollista onnistua. Miten hakea asetuksia, joiden avulla siitä kuvasta jopa näkyy jotakin. Usein maneesikuvausta miettiessään saa normaali harrastaja unohtaa sen ihanan ja parhaan laadun, jota ulkokisoissa mahdollisesti saa irti.

                     ~ 1. Luovu tavallisista standardeistasi ~                    


Maneesi on aina maneesi. Useimmiten hieman hämärä, valoa rajallisesti. Ei siis kannata edes odottaa maneesikuvista laadultaan samanlaisia, kuin ulkona otetuista kuvista tulee. Kannattaa siis suhteuttaa kuvien onnistuminen olosuhteisiin. Jokainen hevosihminen kyllä ymmärtää, että maneesikuvat harvoin ovat laadullisesti loistavia.

Ensimmäisenä askeleena tavallisen tason laskemisessa, on hyväksyä kohina. Voin lähes 100% varmuudella sanoa, että sitä tulee. Se kuinka paljon joudut valoherkkyyttä nostamaan on ihan maneesista kiinni, toiset ovat paljon valoisampia kuin toiset. Pääasiassa ISO-arvon täytyy kuitenkin olla niin korkea, että kohinaa tulee jokatapauksessa. Onneksi olemassa on kuitenkin kuvanmuokkausohjelmat, joilla voimme jälkikäteen
vähentää kuvien kohinaa.

Mitä maneesikuvista sitten kannattaa hakea, jos ei laatua? Itse haen tarkkuutta ja oikeaa ajoitusta. Tarkaa, hieman piemää ja kohisevaa kuvaa on helpompi ja kivempi katsoa, kuin vastaavaa normaalivaloista kohinatonta mutta todella epätarkkaa ja heilahtanutta kuvaa. Tarkka ja hyvin ajoitettu kuva paikkaa jonkin verran sen huonoa laatua.

Maneesikuvissa kannattaa myös harvoin käyttää kaikkein pisimpiä polttovälejä. Ei siis kannata kuvata turhan kauas. Koska maneesi on muutenkin tumma ja hämärä, korostuu se kauas kuvatessa. Suosittelen siis kuvaamaan esteillä niitä lähimpiä hyviä esteitä, älä edes koita sinne maneesin toiseen päähän, paitsi ehkä kokeilumielessä.Vasemmalla tavallinen hyvävaloisessa maneesissa otettu kuva. Tässä ei kohina näy pienennyksen vuoksi, + ISO arvon ei tarvinnut olla kovin korkea maneesin valoisuuden takia. Yllä taas sama kuva käsiteltynä. (klikkaamalla molemmat suuremmiksi)
                                         ~ 2. Asetukset ~                                        


Voit kuvata aukon valitsemalla, mutta suosittelen hallinnoimaan suljinaikaa.

        2.1 Kuvaa suurimmalla aukollasi

Voit samantien heittää hyvästit syväterävyyden miettimiselle tai aukon turhalle säätämiselle. Mikäli haluat jatkaa aukon esivalintaa käyttäen, kuvaa aina objektiivisi suurimalla aukolla. Tämä siksi, että tarvitset maneesissa kuvatessasi kaiken mahdollisen saatavilla olevan valon.

Aukon arvoa säätämällä onnistut kuvaamaa vielä suhteellisen valoisissa maneeseissa. Mikäli kuitenkin maneesi on pimeämpää mallia, suosittelen siirtymään kuvaustilaan, jossa hallitset aukon sijasta suljinaikaa. Tästä löydät lisää jatkaessasi lukemista.        2.2 Nosta valoherkkyyttä

Sano myös hyvästit säännölle, mitä pienempi ISO-herkkyys sitä parempi. Toki, edelleen jos maneesi on todella valoisa, voit tätä koittaa noudattaa mielelläänkin, mutta pääasiassa tuo lausahdus löytyy maneesikuvauksen kohdalla roskakorista.

Maneesissa kuvatessasi yksinkertaisesti, nosta ISO-herkkyys niin ylös kuin sen saat, tai ainakin lähelle sitä. Monissa kameroissa on perus ISO-arvot, joiden jälkeen saa valittua vielä ISO laajennuksen (itselläni H1 ja H2). ISO laajennuksien kuvissa kohinaa näkyy yleensä todella paljon enemmän, kuin ns. normaalissa korkeimmassa ISO-arvossasi. Niin kauan kuin pystyt, pysy poissa noista laajennuksista, mene niihin vasta kun mikään muu ei auta. Itsellä tavallinen arvo menee 3200 asti (mitä myös käytän maneesissa usein, jos pystyn niin toki otan alaspäin.), laajennus jopa 12800 ja sitä käytän todella harvoin vain pakkotilanteessa.

(Muistatko mitä kohina oli? Se oli niitä vihreitä ja punaisia pisteitä, joita kuvaan tulee. Alla olevasta kuvasta voit bongata kohinaa)


Alemmasta kuvasta kohinaa on poistettu.


        2.3 Hallitse suljinaikaa

Tärkeää on, ettet saa päästää suljinaikaa liian matalaksi. On myös hyvä tuntea oma kamera ja miten se käyttäytyy. Omani koittaa maneesissa tehdä hämäryydestä johtuen itseasiassa hieman liian valoisia kuvia, joten tiedän voivani tummentaa niitä inan verran (kamerassasi on todennäköisesit toiminto, jonka avulla pystyt helposti hallitsemaan kuvan tummentamista tai valottamista, eli alivalotatko vai ylivalotatko ja kuinka monen askeleen verran).

Hyvin hämärissä maneeseissa suosin juuri kuvaustilaa, jossa saa valita suljinajan. Miksi? Siksi että näin saan pakotettua kameran ottamaan alivalotetumman kuvan, kuin se antaisi ottaa aukon automatiikkaa käyttäen. Tällaisessa maneesissa valitse suljinakasi 1/200 tai 1/250 ja nosta ISO korkealle. Tämän jälkeen saatat huomata etsimessä aukon arvon vilkkuvan. Ei hätää, sehän ilmaisi "vain" sen, että kuvasta tulee alivalottunut.

        2.4 Mielummin pimeä ja tarkka

Kuten yllä olen jo todennutkin, tee kuvasta mielummin vähän alivalottunut ja tarkka, kuin valoisa ja epätarkka. Tämän saat nimenomaan aikaan suljinaikaa hallinnoimalla, sekä säätämällä valotusta pari askelta alaspäin. Voit myös koittaa täysin manuaalia asetustilaa. Maneesissa sitä on helppo testata, sillä valo-olosuhteet pysyvät samoina käytännössä koko kisojen ajan, toisin kuin ulkona kuvatessa. Käytä yllä mainittuja aukon, sulkimen sekä valoherkyyden arvoja hyväksesi ja niitä muokkailemalla testaa  minkä saat toimimaan kaikkein parhaiten.

  

      2.5 Salaman käyttökielto!

Sitten asia, joka on minulla ainakin jokakerta mielessä. Älä missään nimessä mene käyttämään salamaa kisoissa. Todella usein näkee tyttöjä kentän reunalla uuden uutukaisilla kamerakalustoillaan käyttämässä salamaa. Tässä kohtaa voisin jopa melkein käskeä, älä käytä sitä.

Tähän on pääasiassa kaksi syytä, ensinnäkin vaikka joku hevonen olisikin tottunut siihen salamaan joku toinen välttämättä ei ole. Saatat siis pilata jonkun suorituksen kokonaan. Varsinkin alkukaudesta (kun maneesikisoja paljon on), osa tulee kisoihin nuorella jännittäjällä, osa on ratsukkona ihan uusia toisilleen. Todennäköisesti pientä jännitystä on päällä, ja usein katsomopääty on muutenkin hevosille kovin jännä. Tähän päälle kun iskee yhtäkkiä silmissä välähtävän valon, niin tietäähän mitä siitä seuraa, eipä se hepo sinne katsomon lähelle tule, parhaimmassa tapauksessa pelästyy salamaa radan aikana.

Toinen syy on ihan kuvallinen, se kameran oma salama ei riitä kuin parin metrin päähän, ja valaisee silloinkin laajaa aluetta aika rumasti. Kuvan taustasta tulee siis pimeä, ja hevosesta salamavalon valaisemalta näyttävä otus. Ei kovin siistiä tämäkään, mielummin se tasasävyinen vähän kohiseva kuva kuin tämä.

                                  ~ 3. Maneesista kiinni ~                                  

    

    3.1 Etsi valoisimmat kohdat maneesista, hyödynnä ne!

Kun menet maneesiin, huomioi mistä sinne tulee valoa. Onko ikkunoita? Missä lamput ovat? Usein valoisimmat paikat löytyvät luonnollisesti ikkunoiden läheltä ja lamppujen alta. Kun siis suunnittelet kuvattavaa estettä, valitse ne jotka ovat näillä paikoilla. Eli jos valitavana on okseri lampun alla, ja okseri seinän vieressä lampusta viistosti, valitse se lampun alla oleva okseri. Samoin kouluradalla, koita ottaa kuva silloin kun hevonen on näillä valoisilla alueilla.

Ikkunoiden valo on huono ja hyvä juttu. Jos kuvaat täysmanuaalilla, muista huomioida  ikkunoista tulevan valon olevan erilaista ja kirkkaampaa kuin lampuista tuleva! Sinun täytyy siis todennäköisesti muuttaa asetuksiasi tätä varten. Ikkunoista tuleva valo on kirkasta -> saat todennäköisemmin hyvän kuvan. Kuitenkin usein tällöin joudut kuvaamaan sivu taí vastavaloon, mutta se tosin taitaa olla ongelmista pienin tässä vaiheessa.

   

     3.2 Vaaleat hevoset on pop!

Olenko aikaisemmin muistanut mahdollisesti sanoa, että kirkkaassa auringonvalossa valkoiset hevoset eivät ole niin kivoja? Ne palavat helposti puhki, eli niissä ei ole kuvadataa. Noh maneesissa mennään sitten toisinpäin. Täällä valkoiset hevoset ovat ne suosikkisi! Ne nimittäin erottuvat hämärämmästäkin maneesista ja näkyvät kuvissa. Lisäksi saat vaaleille hevosille asetettua nopeammat suljinajat kuin tummille. Jos siis mahdollista, valitse kuvauskohteiksesi ne vaaleimmat kaverit.

Vaikka maneesikuvaus on suurimman osan aikaa todella rasittavaa, ei kuitenkaan kannata luovuttaa. Kyllä sieltä sillointällöin voi kivojakin kuvia saada! Alla vielä muutama käsitelty maneesikuva. Kaikista kuvista on poistettu kohinaa, niitä on valotettu ja tarkennettu. ISO on ollut 1600-2000 paikkeilla, aukko 2.8 ja suljinkaika pyörinyt siellä 1/200 sekunttia. Varsinkin maneesikuvissa käsittely onkin suuressa osassa kuvan onnistumista.


Huomaathan, että ohjeet on kirjoitettu kantapään kautta oppineen koneelta. Ohjeet eivät siis ole todennäköisesti samanlaisia, mitä ammattilainen antaisi, mutta näin harrastajana minä ainakin olen näillä pärjännyt!

ps. muistithan käydä kurkkimassa edeltävät vinkkipostaukset? Löydät ne erikoispostauksien puolelta. Siellä näytetään mm. mistä muutellaan suljinaikaa ja aukkoa.

12 kommenttia:

 1. Kitos hyvistä vinkeistä! Pitääkin testailla seuraavalla kerralla maneesissa kuvatessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos näistä oli jotakin apua tai edes avun poikasta :)

   Poista
 2. Tää oli hyvä!
  Tervetuloa tänne pimeimpien maneesien kolkkaan eli itään. Yksi maneesi on pimeä jo ratsastaa - arvaat varmaan kuinka hyvä siellä on valokuvata. Itse en harrasta hallikuvausta vapaa-ajallani kuin olosuhteiden pakosta. Harvoin jaksan sitä harmitusta mikä tulee "kun olis muuten niin kiva kuva, mutta...".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep tiedän tämän tunteen, sen takia välttelen muutamia maneeseja myös täälläpäin. Tosin seutua on suotu myös muutamilla ihan ok valoisilla, joten niihin voikin sitten jo lähteä! Ja ypäjäkin suht lähellä, mistä saa yllättävänkin hyviä kuvia maneesista :)

   Sun pitää pistää joku adressi kiertämään: "valoa maneesien pimeyteen" tms, niin pääsette tekin siellä hallikaudella kuvaamaan :D

   Poista
 3. Tosi kiva postaus ja hyödyllisiä vinkkejä!
  Tätä lukiessa tuli vain mieleen seuraava kysymys: mitenkä kohinaa saa poistettua kuvankäsittelyssä? Onnistuuko ihan gimpillä vai tarvitaanko joku hienompi kuvanmuokkausohjelma? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti minulla ei gimpistä ole kuvankäsittelyn yhteydessä kokemuksia. Itse olen photoshop elementsillä ja nyt lightroomilla noita kohinoita poistellut. Noissa molemmissa ohjelmissa on oma valintansa kohinan poistolle, jotenka ovat aika käteviä :)

   Poista
 4. Olipa hyvä postaus, täytyy käydä paremmalla ajalla vielä uudelleen oikein kunnolla ajatuksella läpi :) Itse välttelen nykyään kameran kanssa liikkeellä ollessani maneeseja kuin ruttoa: vanhan ratsastuskouluni maneesissa tuli pariin kertaan kokeiltua kuvaamista niin talvi- kuin kesäaikaan, ja kuvia tietokoneen näytöltä katsoessa tuli turhan usein tuo mmmkeyn mainitsema "kun olis muuten niin kiva kuva, mutta...". Pari vuotta sitten ennen nykyisen kameran hankkimista kävin HIHS:ssäkin ja luottavaisin mielin testasin huvikseni, kuinka eri kamerat toimivat sisätiloissa. Lopputuloksena oli kasa kuvia leluilta näyttävistä kouluratsukoista (suht läheltä rataa pokkarilla kuvattu) ja vielä isompi kasa vauhtiraidoilla varustetuista esteratsukoista (järkkärin zoomi riitti mutta pimeän takarivin valaistus ei). Sen sijaan yksi positiivinen maneesikuvauskerta on minullekin sattunut, kun kerran pääsin tutustumaan pieneen ja melko valoisaan pyörömaneesiin. Tämän reissun kuvat onnistuivat sisäkuviksi niin hyvin, että yksi on päätynyt blogini otsikkokuvaankin. Nähtäväksi jää, koska rohkenen seuraavan kerran astua maneesiin kameran kanssa. Täytynee ehkä kuitenkin käydä näitä vinkkejä kokeilemassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tästä oli jotakin hyötyä! Ja kaikkien maneesien kanssa ei kannata tosiaan luopua toivosta, kannattaa käydä paikan päällä kurkkaamassa ja sillälailla rankata pahimmat pimiöt pois. Itsekkin käyn pääasiassa vain tiettyjen paikkojen maneeseissa, ja näistäkin osassa vain tiettyyn aikaan päivästä. Omat parhaat maneesikuvat olen ottanut ypäjällä (en tosin muista missä niistä maneeseista), jossa valoa onkin jo ihan kivasti kirkkaana päivänä. :)

   Poista
 5. Sinun rehelliset ja kuvankäsittelyä vähättelemättömät neuvosi veivät minua kerralla pidemmälle kuin yhdenkään ammattilaisen neuvot. :)

  VastaaPoista
 6. Kun poistat kohinaa, niin mistä tarkalleen lisäät sen jälkeen tarkkuutta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poistan kohinan Lightroomissa käsin. Samassa palkissa, josta kohinaa poistaa pystyy kuvan terävyyttä lisäämään.

   Poista