torstaina, joulukuuta 10, 2015

Luukku 10 - Raw kuvista ja jpeg kuvista


Löysin jonkin aikaa sitten todella kivan ja hyvän artikkelin raw kuvaamisesta. Jos lontoo taipuu niin se kannattaa ehdottomasti käydä lukaisemassa täältä. Valottaa todella paljon asioita. Tämän postauksen olen kirjoitellut tuon artikkelin pohjalta, mitä sen johdosta on mieleeni noussut.

Artikkelin pohjalta on hyvä pohtia mitä on kuvankäsittely "post-processed" ja millainen on käsittelemätön "naturelli" kuva. Mitä olen nyt oppinut, on se että se mitä silmä näkee ja mitä kamera näkee ovat jo lähtökohtaisesti täysin eri asioita. Ihmissilmä on paljon tarkempi muunmuassa sävyjen ja valojen kanssa kuin kamera. Silmä ja aivot pystyvät mukautumaan paremmin muuttuvien valo-olosuhteiden mukaan, kamera on tekniikan rajoittama. Tästä johtuen kuva on käsittelemättömänä todellisuutta paljon valjumpi, siinä saattaa olla vääriä värejä tai siihen on voinut valkotasapaino mittautua väärin joko kameran tai kuvaajan toimesta.

Periaatteessa kuvan ottaminen tapahtuu kuten vanhalla filmikamerallakin, ainoa mikä on muuttunut on se, että filmin sijaan kuva säilötään digitaalisesti, se käsissä ollut filmirulla on muuttunut sähköiseksi filmirullaksi. Tämän jälkeen alkaakin se nykyään monimutkainen  osuus. Ennen oli aivan tavallista, että kuva kehitettiin tuosta filmistä, eihän siitä muuten saanut kuvaa? Tällöin kehitysvaiheessa saatettiin kikkailla ja korjailla esimerkiksi valotuksia jonkin verran kun homman osasi. Kun kuvaa raw kuvia, pitää samalla tavalla se "digitaalinen filmirulla" myös kehittää. Eli vaikka voit periaatteessa nähdä kuvan, koska se on digitaalinen, ei se ole silti vielä valmis, se on yhä aihio ja lähtökohtana lopulliselle kuvalle.

Kun kuvaat jpeg-kuvia kamera tekee tämän "digitaalisen kuvankehittämisen" puolestasi, se ikäänkuin arvaa millaisena silmäsi näkee maiseman ja luo kuvan sen pohjalta. Samalla se hävittää kuvasta kaiken extratiedon ja jättää paikalleen pikseleihin omat väriarvionsa. Raw-kuvassa kamera ei tee tätä, vaan kuva jää sellaisenaan muistikortille kameran tallentaen kaiken sisästään tulevan kuvainformaation raakatiedostoon, jonka jälkeen kuvan "kehittäminen" tehdään tietokoneella digitaalisesti, tässä kohtaa tietokoneohjelma toimii pimiönä.

Minulta on monesti kysytty jo, miksi vaihdoin jpeg kuvista raw kuviin ja miksi käsittelen kuviani. Tässäkin kohtaa pitää todennäköisesti erotella kuvan jälkikäsittely (tuo pimiötoiminta) ja kuvan muokkaus. Mainitsemassani artikkelissa jako oli selitetty niin selkeästi, että lainaan sitä tässä. Artikkelin mukaan kuvan jälkikäsittelyksi lasketaan se kun kuvasta käsittelee sellaisia elementtejä jotka ovat jo kuvassa ja joita joko ei ole näkynyt tai ne eivät ole näyttäneet siltä miltä kuvaaja haluaa, puhutaan jälkikäsittelystä. Eli valotuksen ja sävyjen, tarkkuuden tmv. korjaamisesta. Jos taas kuvasta lisää tai poistaa elementtejä, tai muokkaa jonkin elementin muotoa on kyseessä kuvan muokkaus.

Eli miksi jälkikäsittelen kuvia? Ja miksi raw? Siksi että haluan tehdä tuon "pimiötyöskentelyn" itse, enkä antaa kameran määritää suurpiirteisiä arvoja kuville. Raw pakkaa raakatiedostoon n. 262,144 kertaa enemmän infoa jpeg tiedostoon verrattuna. Eli on siis kuvan jälkityöstön kannalta paljon monipuolisempi kuin jpeg. Suurin osa kuvankäsittelystäni on kuitenkin ihan perus kuvan jälkityöstöä (esim kisakuvissa) ja jotta niistä saa parhaimman mahdollisen tuloksen irti, on itse jälkityöstön tekeminen paljon mielekkäämpää. Erikseen on sitten nuo kunnolliset kuvanmuokkaukset, joilla toki tietyn tyyppisiin kuviin saa hieman lisää potkua.

4 kommenttia:

 1. Tuotko kuvat pois esimerkiksi lightroomista käsiteltyäsi ne Rawina vai Jpgnä? Mulla on CS5 ja Lightroom, mutta CS5 ei lue Rawi (NEF). Pohdin tässä, toisinko ne itsekin Rawina ulos käsittelyn jälkeen vai en.. :)

  www.heidik.kuvat.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika pitkälti tuon ne siten jo jpeg:nä pois lightroomista, sillä harovoille teen lightroom käsittelyn jälkeen enää mitään. Raw on niin iso tiedosto, että kivempi pitää yksi alkuperänen raw mitä pääsee sitten aina uudestaan muokkailemaan ja muut tiedostot sitten jpeg mitä saa muillekkin ladattua nähtäväksi :)

   Poista
 2. Tää oli mielenkiintoinen :) meillä oli joskus aikoinaan oma pimiö koulussa, jossa sitten istuskelin kaikki kuvatunnit - kolme vuotta siellä tuli istuttua ja mitään ei jäänyt päähän.... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, kerrankin sain jotain mielenkiintoistakin ulos :D
   Että mäkin haluaisin oikeen vanhaan pimiöön joskus käymään, vois olla jännä tehdä pari kunnon filmikuvaa. En tosin varmaan onnistuisi, mutta koittaa voisi silti :)

   Poista