lauantaina, joulukuuta 12, 2015

Luukku 12 - Maneesikuvien peruskäsittely


Kirjoitin joskus aikoinaan vinkkejä maaneesikuvaukseen. Kuvat tuossa postauksessa ovat jo ehkä hieman vanhoja, mutta vinkit pätevät edelleen. Tuo postaus kertoo pitkälti sen, miten itsekkin maneesissa kuvaan. Tässä postauksessa ajattelinkin nyt tuohon lisänä kertoa mitä maneesikuvalle pitää yleensä tehdä ennen kuin se on edes jotenkin julkaisukelpoinen, tai ainakin mitä itse teen. Aloituskuvana toimii seuraava hämärässä maneesissa marraskuussa otettu kuva.Periaatteessa maneesikuvan käsittely on lähes samanlaista kuin  tavallisenkin ulkokuvan. Yleensä maneesikuvien kanssa joutuu vain olemaan ronskimpi huonompien kuvausolosuhteiden takia. Jos on paljon maneesissa kuvannut tietää kuviin tulevan n. 99% varmuudella kohinaa. Lisäksi kuvat ovat usein alivalotettuja, jotta suljinaika on saatu riittäväksi liikkeen pysäyttämiseen. Ensimmäinen askel maneesikuvien käsittelyssä (ainakin minulla) onkin yleensä kohinan poisto sekä valotuksen korjaaminen.

Kohinaa saa maneesikuvissa poistaa aika reilusti, yleensä itsellä kohinan poiston arvona on siinä 40 paikkeilla, joskus yli ja joskus alle. Tämä riippuu hieman käytetystä isoarvosta ja kohinan määrästä, testaamalla löytyy paras arvo. Tässä kuvassa oma ISO arvo on ollut tuo 3200 ja tuo kohinanpoisto arvossa 40 riittää poistamaan suurimman osan värillisestä kohinasta. Valotuksen lisääminen ja korjaaminen onkin sitten vähän jokaisen oman maun mukaan. Itse pidän aika valoisista kuvista, joten helposti valoa tulee lisättyä aika reippaasti, lisäksi tykkään aika kontrastikkaista kuvista, mutta näissä mennään jo aika pitkälti omien mieltymyksien mukaan.

Seuraavana on kuva, jota on pelkästään vaalennettu ja kohinat poistettu


Monelle tämä kuva olisi jo varmasti aivan ok, ja niinhän se onkin, mutta omiin mieltymyksiini se on kovin valju. Kuvan okealla puolella näkyykin, että sitä on pitänyt valottaa aika reippaasti edes tähän pisteeseen pääsemiseksi, korjaan ikäänkuin kamerssa tekemääni alivalotusvirhettä (jonka tein tarkkuuden säilymiseksi).  Seuraavaksi sitten aloitan muut säädöt. (kuvan olen jo horisontiltaan suoristanut)

Tiedän jo tässä vaiheessa haluavani kuvasta kontrastikkaamman, joten menen siis sörkkimään kontrasti säädön valitsinta. Samalla, koska hevonen on kimo, varmistan että mahdollisimman pieni ala hevosesta palaa puhki ja säädän kokeillen sopivan määrän highlights palkkia miinuksen puolelle. Highlights kun tummentaa kuvan kaikkein kirkkaimpia kohtia ja kontrastia säätämällä kuvan tummimmat alueet ja kirkkaimmat alueet saattavat hieman villiintyä. Kuvan harmautta voi lisäksi kompensoida varovaisella värisäädöllä. Enemmän käytän vibrancea kuin saturaatiota, saturaatio kun on kovin ronski ja sitä säätämällä kuvasta saa helposti todella epäaidon värisen.


Lisä apuna valoisuuden tunteen tuomiseksi kuvaan voi käyttää myös varjojen vaalentamista, eli kääntämällä shadows valikkoa plussan puolelle. Kannattaa kuitenkin huomata, että tummemmat osat kuvaa auttavat syvyyden tunteen luomisessa, eli kaikkea tummaa ei kannata koittaa hävittää. Yleensä itse hoidan tummien alueiden täyteläisyyttä blacks ja shadows säätimillä. Tässä kohtaa erot tosin alkavat jo olla sen verran pientä kikkailua, ettei niitä välttämättä enää kunnolla erota. Itse ne pienet erot kuitenkin usein tulee huomattua ja sen takia säädettyä.


Loppuun vielä pientä tarkennuksen säätöä sen mukaan minne kuva on menossa ja se on valmis. Tässä tapauksessa käsittely toki oli helppoa vaalean hevosen takia, mutta tummien kanssa prosessi on suurinpirtein sama. Arvot ovat yleensä aina vähän hakemista, mitään "nämä säädöt toimii aina"-arvoja ei oikein ole olemassa, jokainen kuva kun on yleensä hieman erilainen.


Lopuksi: postausta tehdessä olin jättänyt näytön hämrälle. Tästä syystä mallikuvien hevonen on hieman puhkipalanut. Viimeiseen kuvaan laskin valotusta hämärämmäksi ylempiin kuviin verraten.

Loppuun vielä oikealla olevien palkkien suurpiirteiset suomennokset:


2 kommenttia:

  1. Tosi mielenkiintoinen teksti! Varmasti on monelle hyötyä. Varsinkin tuo kohinan poisto, toki sitä on tullut itsekin käytettyä, mutta kuitenkin aika vähän.

    Mistä kohdasta Lightroomissa säädät kohinaa? Olen nimittäin varsin äskettäin hankkinut kyseisen ohjelman ja vielä on vähän hakusessa, mistä kohdasta mitäkin kannattaisi säätää. Toistaiseksi käsittelen melkein kaikki kuvat vielä lopuksi photarilla, kun en saa niistä Lightroomilla tarpeeksi hyviä.

    VastaaPoista
  2. Tosi hyvä teksti! Ainut vaan, että sinäänsä ei auta mua, sillä itsellä ei ole mahdollisuuksia Lightroomiin vaan käytän ilmaisohjelmia (tällä hetkellä Picmonkey) joten mulla on edelleen auki miten poistaa esimerkiksi kohinaa :)

    VastaaPoista