perjantaina, joulukuuta 18, 2015

Luukku 18 - Oikean kuvaajan hinnoittelu?

Amatöörikuvaajien hinnoittelu ja hinnoitteleminen puhututtaa. Monia harrastajia pidetään jopa kalliina, osa ajattelee ettei harrastajan kuulu pyytää harrastuksestaan mitään rahaa, toinen on tyytyväinen kun harrastaja tajuaa arvostaa omaa työtään pienen hinnoittelun kautta. 

Milloin omasta työstään saa pyytää vaivanpalkkaa ja kuinka paljon, siinä vasta kysymys johon en itsekkään ole täysin löytänyt vastausta. Itse olen karkeasti vetänyt rajan siihen, että kun kuvaan jollekulle toiselle pyydän siitä pienen vaivanpalkan. Kun minä pyydän jotakuta (jonkun hevosta siis) mallailemaan tietyntyyppisiä kuvia varten, tai projekteihin mukaan, pyydän maksimissaan bensakorvauksia, joskus en sitäkään.

Aihetta pohtiessani tulin kiinnostuneeksi ylipäätään kuvaajien palkkasuosituksista ja googlaillessani löysin kivan excel talukon, joka laskee suositushinnat kuvauksille. Taulukko löytyi finnfoton työkalut sivulta. Rupesinkin laskemaan ihan mielenkiinnosta, mitä minun tulisi laskuttaa kuvausreissuista, jotta pääsisin joskus omilleni ja plussan puolelle tämän harrastuksen kanssa. (ilmoitan sekä verollisen, että verottoman summan.)

Tässä esillä ne asiat, joiden avulla aletaan arvioimaan palkkaa. Vasta kuoletusvuodet laitettuna 5, kaikki muut arvot vielä asettamatta.

Ensin taulukkoon merkittiin kamerakaluston arvo, muun kuvauskaluston arvo, kulkuneuvojen arvo sekä atk-välineiden ja ohjelmien arvo. Näistä merkattiin myös kuoletusvuosi, jotka heitin aika roimasti yläkanttiin (Kuoletusvuoden ymmärsin sinä aikana, jona haluaisi saada noihin kalustoihin käytetyn rahan tienattua takaisin, eli pääsisi 0/0 tilanteeseen rahallisesti) Kamerakaluston kuoletusvuodeksi merkkasin 5 vuotta, samoin atk-välineiden ja ohjelmien. Kulkuneuvoa en merkannut ollenkaan laskelmiin. Samoin kiinteistökulut jätin pois. Muita kuluja laskin n. 700e verran (eli hieman ehkä yläkanntiin, bensoja laina-autoon, busseilua jne).

Seuraavaksi taulukkoon merkittiin kuvauksen kesto ja jälkikäsittelyn kesto, sekä kuvauksien erityiskulut. Kuvauksen kestoksi merkitsin 1h, jälkikäsittelyyn 3h. Erityiskuluihin 0e.

Tämän jälkeen määriteltiin tavoite kuukausipalkka, arvio laskutettavista viikkotunneista ja kuinka monta lomaviikkoa haluaa pitää vuodessa. Laitoin tavoite kuukausipalkaksi 20e, laskutettaviksi tunneiksi viikossa 12 (eli kaksi kuvauskeikkaa viikossa), lomaviikkoja merkkasin 0.

Näillä laskelmilla minun pitäisi veloittaa verollisena 19e/h ja verottomana 15.6e/h edes päästäkseni omilleni seuraavan 5 vuoden jälkeen. Tämä tekee siis yhdelle kuvauskeikalle (1h kuvaamista, 3h käsittelyä) verollisena 75,9e ja verottomana tuo sama on 62,3e. Ja tämä vain jos kuvaan kaksi keikkaa viikossa jokaisena viikkona vuodessa. Vaikka nostin tämän jälkeen kuoletusvuodet vielä 10 (alkuperäisen 5 sijaan) olivat kuvauskeikkojen hinnat vielä verollisena siellä 71e pintaan.

Lopuksi laskin tavoitellun kuukausipalkan vielä 0e. Tämäkään ei erityisemmin laskenut kuvauskeikan hintaa, edelleen pyörittiin sieläl 68e suuruudessa veroineen. Liikevaihdoksi tuli tämän jälkeen vuodessa nettona 600e, alvin kera 732e. Varsinaisia bensakuluja ei noissa ole laskettu sen tarkemmin.

Näiden laskelmien jälkeen en enää ihmettele miksi joku ammattikuvaaja saattaa ajatella amatöörien alihinnoittelevan itsensä. Noiden laskelmien jälkeen nimittäin se oma 20e+bensakulut ei vaikutakkaan enää niin suurelta, kun ottaa huomioon että sillä käy kuvaamassa + käsittelee kuvat ja antaa kaikki onnistuneet eteenpäin. Ja nytkin haettiin vasta 0/0 tilannetta. Toisaalta, en tuota omaa hintaa menisi nostamaankaan, enhän minä ammatikseni kuvaa, ihan vain amatöörinä. Toisaalta näiden amatöörihintojen takia en myöskään ihmettele miksei hevoskuvauksen parissa ole sen enempää ammattilaisia.

Herättääkö aihe jotain ajatuksia?

6 kommenttia:

 1. Hyvä alku, mutta jos lasket alvit mukaan, mukaan pitää ottaa myös yel-vakuutus, sillä alv:n raja on 8500/10000 ens vuonna ja yelin raja 7500, joten lainsäädäntö katsoo sinut vakuutusvelvolliseksi jos haluat maksaa alvia. Tämä perseestä, mutta pakollista on tullut testattua :D. Se on pienimmilläänkin reilu 1300€ per vuosi, jos haluat päästä työterveyden ja työttömyystukien pariin pitää yeliä maksaa reilu 3000€.Lisäksi tähän pitäisi huomioida mainoskulut, puhelin ja nettikulut, konttoritarvikkeet ja kuvat.fi palvelun/nettisivun kulut nyt ainakin. Sekä tietenkin myös tuloverot, jos haluisi saada tienattua muutamaa tonnia enemmän/vuosi. Pelkästä hevoskuvauksesta ei ole kukaan valmis maksamaan näin paljoa harrastelijalle. Muuten näin ps. Tuo ylös-merkki on todella huonossa kohtaa kun tabletilla kirjoittaa. Jos joutuu lausetta korjaamaan, ja korvattava kohta on oik. Reunassa, osuu kokoajan tuohon ylösnappiin, meinasi hermo palaa kun varmaan 15 kertaa piti yrittää ennenkuin sain osuttua oikeaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä en tässä mitään noita ole tarkotuksella ottanu mukaan, laskeskelin vaan suoraan ton "apulaisen" kanssa että pysyy ees jotenkuten selkeenä koko paketti. On se hurjaa nää maksujen määrät kun aattelee kuin pal noista sun mainitsemista tulee vielä päälle. Huhhuh.

   Poista
 2. Kokeilitko paljonko tulisi summaksi, jos oikeasti haluaisit elää kuvaamalla? Eli tienaisit kuukaudessa ns. normipalkkaa kuvilla.. Varmasti jokainen hevoskuvaaja painiskelee näiden samojen asioiden kanssa. Ja on vaikeaa, olen täysin samaa mieltä. Helpommalla pääsee kun ei edes myy kuvia, hih. Sen muutaman kerran, kun olen myynyt lehdille, niin joka kerta järkyttää se summa, mitä kuvista saa. Keneltäkään yksityiseltä en ikipäivinä kehtaisi moisia pyytää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohimennen taisin koittaa, mutta voishan ton testata tarkemmin ja tedä oman postauksensa koko aiheesta! Tässä koitin tosiaan näyttää mitä vaatii ylipäätään pääseminen jotenkuten 0/0 "tulokseen" :D

   Poista
 3. Huimia summia! :0 Pakko myöntää, en oo ajatellu summien olevan ihan tolla tasolla :D Toisaalta, jos tekee työtä elääkseen ja osaa työnsä oikeasti ni täysin oikeutettuja summia. Jos kyseessä harrastus tai ei niin lahjakas kuvaaja ni sitte toki korvaukset pienemmät/vain bensat.
  Sulle mä taisin jo pari vuotta sitten sanoa et sun panostuksella ja kuvientasolla pitäis pistää kuville hinnat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin ja siis ajattele että näillä pääsisi maksimissaan 0/0 tulokseen, eli mitään ei jäisi käteen :D

   Poista