keskiviikkona, joulukuuta 09, 2015

Luukku 9 - Tavallinen kuvankäsittelyprosessiKun puhutaan niin sanotusta tavallisesta kuvankäsittelystä, pitäisi aika usein määritellä millaista on tämä tavallinen käsittely. Monelle kun se merkitsee eri asiaa. Itselleni perus kuvankäsittely sisältää värien ja valotuksen korjailua, terävöitystä, kohinan poistoa, suoristusta ja mahdollisesti pientä vinjentointia tai vinjentoinnin poistamista. Nämä kuuluvat mielestäni aivan tavalliseen kuvan työstö prosessiin.

Omalla kohdallani käsittelyprosessi useimmiten lähtee nykyään raw-kuvista, sillä olen kovin tykästynyt niiden kuvaamiseen. Raw- kuva on kamerasta tullut täysin raaka tiedosto, jota kameran tekniikka ei ole käsitellyt vielä yhtään (jpeg kuvaa kamera on aina jo hieman käsitellyt). Toki se on tiedostokooltaan paljon suurempi kuin jpeg, mikä tekee kuvasta harmillisesti enemmän tilaa vievän, mutta itse olen sen valmis kestämään kun saan jälkikäsittelyyn enemmän pelivaraa.

Tavalliseen jälkikäsittelyprosessiini kuuluu kuvan avaaminen lightroomissa, jossa ensin kuvan perussäätöjä väännellen pistän valotuksen ja värikylläisyydet omaan silmään sopiviksi. Varisinkin viimeisen puolen vuoden aikana, kun minulla oli paljon ongelmia valotuksen kanssa, tuli lightroomin exposure säätö hyvinkin tutuksi. Onneksi tuota suoraa valouksen säätöä ei aina tarvita, mutta useimmiten käytössä ovat lähes kaikki perussäädon palkit. Näitähän ovat juur tuo exposure, contrast, highlights, shadows, whites, blacks, clarity, vibrance, saturation. Silloin tällöin on valkotasapainon säädöllekkin tarvetta, jolloin temperature ja tint palkit tulevat käyttöön.

Kun perussäädöt on saatu kuntoon, käyn tarkkuuden ja kohinan kimppuun (maneesikuvissa saatan jopa aivan ensimmäiseksi käydä kohinanpoisto-nappullalla). Nämä varmistettuani suoristan kuvan ja loppuun vielä vinjentoinnin säätö. Olen tuohon vinjenttiin ollut viimeaikoina ehkä vähän turhankin tykästynyt, mutta minkäs sille mahtaa. Leikkiä saa ja trendit kuolee aikanaan.

Lopuksi vielä kuva viedään ulos Lightroomista muuntaen se jpeg kuvaksi, jonka jälkeen se on aikalailla käyttövalmis.

kuvat lightroomissa

"perussäätöjen" paletti oikealla näkyvissä arvoineen


Tarkkuus ja kohina. Tässä ei kohinaa ole erityisemmin tarvinnut poistaa.

Lopuksi vielä vinjentti. Tässä se tuntui auttavan huomion kiinnittämisessä ratsukkoon. Lisäksi vinjentti toi pilviä paremmin esiin.


Yllä on esitetty vain yhden kuvan peruskäsittely. Kun olen ollut kuvaamassa kisoja ja jos minulla sattuu olemaan samoista valo-olosuhteista paljon kuvia, usein kopioin ensimmäiset perussäädöt (exposure, contrast jne) ja liitän ne samanvaloisiin kuviin,  näin pääsen käsittelyssä inan verran nopeammin eteenpäin. Toki kuvat pitää vielä varmistaa, sillä ihan aina samat asetukset eivät kaikissa kuvissa toimi. Lisäksi suoristukset pitää tehdä jokaiseen kuvaan erikseen, mikäli aikaa on. Yleensä kuvat eivät ole aivan saman verran vinossa, vaikka samaan suuntaan toki usein ovat vinoja.

Pikkukuva on raw kuva, iso kuva peruskäsittelyn läpikäynyt jpeg (avaa kuva suuremmaksi, blogger pienentäessään mössää laatua)

3 kommenttia:

 1. Moikka ! hei kyselisin semmoista että miten pelkkä kameran runko (esim canonin 700d) on pelkästään kalliimpi, kuin runko + objektiivi ? onko tässä nyt jokin koira haudattuna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistä olet katsellut noita ja mikä objektiivi? Jonkun tarjouksen yhteydessä varmaan on ihan mahdollista, muuten kuulostaa hassulle.

   Poista
  2. expertillä oli tuo tarjous. ja 18-55mm objektiivi.

   Poista