keskiviikkona, maaliskuuta 09, 2016

Tummaa teemaa part 2 + kulissien takaa

Alkutalvesta 2015 sain kyselyä Hämeenlinnan suunnalta, jos voisin toteuttaa yhdet teemakuvaukset Axu hevosen kanssa. Minulle esiteltiin jos silloin aihe, ja päätimme jäädä odottamaan lumen tuloa. Kun lumi sitten tuli, venyi lähtö luvattoman pitkälle logistisien ongelmien vuoksi. Minun oli hankala saada järjestymään laina-autoa ja sopivaa väliä, mutta vihdoin ja viimein helmikuussa pääsin liikkeelle kameran kanssa. Homma oli tehty minulle ihanan helpoksi. Piti vain saapua tallille ja hypätä valjastetun hevosen kyytiin ja kärrytellä kyydissä kuvauspaikalle. Oli muuten aivan mielettömän ihanaa istua kärryjen kyydissä pitkästä pitkästä aikaa, joskus kauan sitten olen viimeksi kärryajelulle päässyt.

Kärryttelyä!

Ensimmäistä kertaa ikinä tarjolla olisi nyt kunnon kuvia kulissien taka, joten tämä kuvauskerta mennään niiden kautta selostaen. Oli hauska nähdä jälkikäteen miltä meno paikanpäällä näyttää, vaikka pahimpia metsässä rämpimisiäni ei kameralle ollut tallentunutkaan. Toisena harvinaisena piirteenä oli avustaja, mitä luksusta! Tästä tulee pitkä postaus, joten paras alkaa selaamaan.

Strategiatuokio, mitä tehdään, missä järjestyksessä ja missä paikassa.
Selvennyksenä, minä olen tuo henkilö jättiläismäinen vihreä/valkoinen takki päällä.

Ensimmäisenä päädyttiin ottamaan ihan perus tönötyskuvat. Tuloksia alla.
 

Tämän jälkeen siirryttiin jonkinnnäköisiin mystisiin kävelykuviin. Jälleen, tuloksia alla.
Sitten vasta alkoi haastava osuus, kun mentiin "mystisempien" kuvien puolelle.
En oikein tiedä miten muuten noita kuvailisin, mutta melkoisia valotaikoja sain jälkikäteen koittaa vääntää lightroomissa.
Päivän ponimalli taisi miettiä, että mikä ihme tuo valkonen pötkylä on..
Päivän lopuksi käytiin vielä peltoilemassa.
Kaikki "kulissien takana" kuvat © Riitta Kullberg ja Miika Ståhl, kiitos heille!

17 kommenttia:

 1. Harmillisesti ehti just kuvauspäivän viikolla lumet sulaa pois ja oli aika keväinen meininki lumikinosten sijaan mutta aina ei voi voittaa. Hyviä kuvia sait silti napsittua, kiitos vielä :)

  VastaaPoista
 2. Olipas kiva tälläinen kulissipostaus! Hienoja kuvia jälleen kerran, kolmas alhaaltapäin on älyttömän UPEA!

  VastaaPoista
 3. Toiseksi viimeinen on upea!!

  VastaaPoista
 4. Luin tämän postauksen aikaisemmin puhelimella ja syytin jo sitä siitä, kun osa kuvista ja kuvateksteistä katkeaa keskeltä. Vika onkin vissiin jossain muualla, kun koneellakaan ei kaikki kuvat näy kokonaan. Tykkään näistä isommista kuvista kyllä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä selain sulla on käytössä? Kahdella olen tätä katsonut ja molemmilla toiminut :)

   Poista
  2. Mulla on firefox ja näkyy niinkuin Jessi kuvaili. Puhelimella (Android) näkyy oikein

   Poista
  3. Ok, voi olla et firefoxilla ei näy. Chromella ja explorerilla pitäis toimia. Itelläni ei ole firefoxia tosiaan ollenkaan. :)

   Poista
  4. Hei joo, Firefox tosiaan käytössä puhelimessa ja koneella! Lueskelin, että sulla on nyt kiireistä aikaa, joten en kehtaa kilometrin pituista sähköpostiviestiä naputella, aiheesta objektiivi... Niin kysyn näin nopsakasti, että kuinka kauan sinun telezoom silloin oli huollossa, paljon se lysti maksoi ja tärkein kysymys, tuliko tuubi kuntoon? Olen hakannut tuon oman kanssa nyt päätä riittävästi seinään, poseerauskuvissa paikoillaan olevaan hevoseen tarkennus onnistuu hyvällä säällä aika hyvin, mutta liikkuvat kohteet on ihan toivoton urakka, vaikka sää olisi aivan nappiin ja asetukset piirron kannalta parhaimmat mahdolliset... Nimimerkillä ravikuvia komealta talvipäivältä roskiin, roskiin ja roskiin... Oltiin alustavasti yhteydessä huoltoon, josta antoivat hinta-arvioksi satasen, jos vika on tarkennuksessa, mutta ilmeisesti kuvailu kuullosti piirron ongelmalta, joka tuo lisähintaa siihen päälle toisen mokoman, eikä riitäkään... Tietenkin kyseessä on aika arvokas kapistus, ja ehkä siitä nyt sen muutaman satasen maksaisi, että sen saisi käyttöön, tai siis luotettavaksi käyttöpeliksi. :D

   Poista
  5. Sun onneks istun tällähetkellä jo neljättä tuntia kirjottamassa esseetä, joten nyt ehdin hyvin vastata :D

   Mutta siis, mun tele taisi olla huollossa mx.4 pv? ehkä jopa vähän vähemmän. En nyt tarkkaan muista mutta kauaa se ei ollut. Minulla ongelma oli toisaan vaan tarkennuksessa, eli se säädettiin kuntoon ja homma oli valmis. olisko koko lysti maksanut sen 115e tai jotakin vastaavaa, satasen luokkaa kuitenkin. Ja kuntoon tuli! Olin pitkään aivan kikseissä kun ei tullut enää lievästi epätarkkaa kuvaa, vaan tarkennus pelitti niinkuin pitikin (mulla tosiaan näki, että putki ikäänkuin oli tarkentanut oikein, mutta silti kuva oli epätarkka. Mulla oli silloin tosiaan sekä takatarkenteinen telepää että etutarkenteinen lyhyt pää.. kiva yhdistelmä)

   Eli jos putkella on vähääkään arvoa niin pistä ihmeessä huoltoon, josko saisivat korjattua sen :)

   Poista
  6. Jes, kiitos vastauksesta! :) Pitänee suunnitella huoltohommia, pikkuisen pisti harmittamaan viikonloppuisen äärimmäisen aurinkoisen ravipäivän jälkeen, kun toisella objektiivilla kuvat onnistuivat ihan nappiin, mutta telezoom teki vaihtelevasti vähän pehmeää, äärimmäisen epätarkkaa ja ihan ok jälkeä. :D Toki sen piirto ei yhtä teräväksi kroppikennolla voi tullakaan kuin tuossa kiinteässä lasissa, mutta jos nyt olisi edes aavistuksen varmempi. Kesällä se tuntui toimivan ihan ok, mutta nyt kun katsoo noita kesällisiä kuvia niin tuskanhikeä pukkaa. :D Oli hauska projekti etsiä omista suosikeista pari sellaista, mitä kestää katsella suuremmassakin koossa. Ei mikään itsestäänselvyys edellisen kameran kanssa...

   Mutta kiitokset vielä ja aurinkoista kevättä sinulle! :)

   Poista
 5. Voisitko tehdä postauksen, missä opastat suitsien poistamista kuvista? Saat todella luonnollista jälkeä aikaan ja haluaisin oppia itsekin poistamaan suitsia/riimuja kuvista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolta oikealta sivupalkista löytyy linkki "miten poistaa häiriötekijöitä kuvasta", siellä olen selittänyt muutamia tekniikoita joita poistossa käytän. Toki teksti on jo jonkin aikaa sitten kirjoiteltu, mutta noilla vinkeillä pääsee alkuun :)

   Poista
 6. Vau, upeita noi lyhtykuvat!! Pystyykö niiden teosta tehdä postausta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voin koettaa jossain välissä ehtiä. Tällähetkellä koulu ja tuleva muutto vievät niin paljon aikaa, etten paljoa kuvahommiin ehdi :)

   Poista