keskiviikkona, huhtikuuta 19, 2017

Varmuuskopioinnista

Näitä kuvia on muuten tulossa lisää möyhemmin! Kannattaa pysyä kuulolla.

Olen ehkä maailman huonoin tekemään varmuuskopioita, vaikka luulisi tällä kokemuksella laittavan kopiot talteen melkein suoraan kuvauksien jälkeen. Pitkään kuvaamisia seuranneet tietävätkin, että hävitin lähes kaikki vuoden 2012 kuvat tiedonsiirtovirheen yhteydessä, toisia kopioita ei kuvista ollut joten sinne ne hävisivät bittiavaruuteen. Toinen tilanne tapahtui juurikin tässä lähiaikoina, kun läppärini sekosi joulukuussa. Windows ei enää käynnistynyt vaan kone pyöritteli latausmerkkejä tuntikaupalla. Paniikkihan siinä iski, koneessa oli kuvia joita en ollut vielä laittanut ulkoiselle kovalevylle. Tilanteen sai kuitenkin ammattilainen vielä pelastettua ja kone elvytettiin toimintaan. Kuvat päätyivät koneen tyhjennyksen yhteydessä ulkoiselle kovalevylle ja mielenrauhani palautui. Tätä rauhaa ei kuitenkaan kestänyt liian kauan, vaan muutaman viikon kuluttua kone esitti vaivoja vastaavasta tilanteesta kuin joulukuussa. En muista ehdinkö silloin laittamaan kaiken turvaan (omaa kandidaatintutkielmaani myöten!), mutta selvisin tilanteesta säikähdyksellä. Kone selvitteli itseään yön yli ja oli kuin olikin aamulla jälleen käyttökuntoinen. Edelleen sama kone käytössä, joten hiemanhan tässä kuumottelee milloin pikku läppärini sanoo itsensä lopullisesti irti.

Ja uskokaa tai älkää, tästä huolimatta en edelleenkään osaa tehdä niitä varmuuskopioita ajoissa! Olen ihan uskomaton tässä asiassa. Suurin syy on luultavasti siinä, etten ole sisällyttänyt varmuuskopiointia normaaliin kuvien lataus prosessiin. Mikäli onnistuisin muuttamaan noita pinttyneitä tapojani, saisin asian varmasti kuntoon. Mutta että joku noinkin pieni asia voi olla vaikea muistaa siinä tilanteessa kun se pitäisi heti tehdä. 


Nyt kuitenkin otin itseäni niskasta kiinni. Koneeni on tällä hetkellä täynnä dataa, samoin nuo minun kaksi ulkoista pikkukovoani. On siis aika ottaa käyttöön kokonaan uusi systeemi. Näin sen alun perin suunnittelin: pidän useampia pikkukovoja, joissa on vuosittain kuvat tallessa (yhdessä ulkoisessa esim. vuosi 2015, toisessa 2016 ja kolmannessa 2017). Nämä ovat varmuuskopioiden varmuuskopiot. Kaikkein tärkeimpänä todennäköisesti pidän kotikuvaukset, sekä erittäin onnistuneet kisakuvausreissut. Näiden lisäksi hankin yhden suuuuuuuren suuren kovon, jossa on aktiivisessa käytössä olevat kuvat. Eli todennäköisesti muutaman vuoden kuvat kerralla, sekä kaikkein tärkeimmät kuvakansiot. Näin koitan turvata edes osan suosikkikuvistani, sekä sillä hetkellä tarpeelliset kuvat. Näin pyrin pitämään itse koneessa mahdollisimman vähän kuvakansioita kerralla, tai vain välttämättömimmät kuvakansiot. Ainakin tällä hetkellä, kun kone on mitä on, tuntuu fiksummalta säilöä kaikki ulkoiseen muistiin. Katsotaan miten käy, tämä on nyt suunnitelma nro1 ja voi olla että se ottaa kehittyäkseen kun aika etenee.

Koska vanhat ulkoiset kovalevyni ovat tupaten täynnä, lähit tänään aamulla seuraavat tilaukseen. Toivottavasti ne saapuvat ajoissa, ennen kuin uskomaton tuurini tietotekniikan kanssa jatkuu. Huonolla tavalla. (Nämä tietokone ja kovo asiathan eivät ole ainoita takapakkeja. Kameroistani on korjattu niin virtapiirihäiriötä, sulkimia, valotuskennoja ja vaikka mitä muuta viimeisen parin vuoden sisään.. mukavia pikku ylläreitä!)

Vieressä Ida taittaa katsella minua hyvi arvostelevasti, kun en edes tällaisia perusasioita osaa hoitaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti