torstaina, toukokuuta 04, 2017

Ennen/jälkeen kuvia!

Jossain vaiheessa kuvavirtoja sain kommentin, jossa toivottiin minun näyttävän before/after tyyppisiä kuvia. Nyt siis suuremmitta puheitta kokosin tähän postaukseen viimeaikaisista kuvista joitakin ennen käsittelyä ja käsittelyn jälkeen. Valitsin kuviksi tarkoituksellisesti näytösluonteisesti niitä, joita on roimemmin muokattu ja muutaman kevyemmin käsitellyn kuvan. Läsheskään kaikkia kuvia ei käsitellä yhtä ronskisti. 

Kuvankäsittelyssähän käytän ensisijaisesti Lightroomia valotusten ja värien korjailussa. Oikein kunnon photoshoppia en omista, mutta minulla on photoshopin kevytveriso, eli photoshop elements. Tuota elements ohjelmaa käytän elementtien poistossa ja viimeistelyssä. Yhtä tehokas se ei hommassa ole kuin kunnon photari, mutta ajaa asiansa muutaman mutkan kautta. Versiona se on suht vanha, muistaakseni 11. Lightroomista minulla on vitos versio.

Tässä kohtaa pitänee huomauttaa niille, jotka eivät asiasta vielä tiedä, että kuvaan kaiken raw-muodossa. Se on muotona hieman erilainen kuin perinteinen jpeg-kuva ja vaatii aina jälkityöstön. Kamerasta tuleva jpeg on aina kameran käsittelemä, kun taas raw kuva on puhtaammin varsinainen raakakuvatiedosto. Yritin nopeasti etsiä pientä tietopakettia netistä aiheesta, tiivistettynä asian voi lukea vaikkapa täältä tai canonin omilta vinkkisivuilta täältä.

Mitään kovin maata mullistavaa en kuville yleensäkkään tee, lähes kaikki käsittelyni pyörii valotuksen korjailun ympärillä. Toki erikoisemmista kuvista poistan tarpeen tullen riimunaruja ja riimuja sun muita pieniä asioita. Yleensä tiedän jo kuvausvaiheessa, jos minun pitää käsittelyssä poistaa kuvasta jotakin. Kuva on silloin päässäni tietynlaisena, mutta erilaiset turvallisuuskysymykset ja riskitekijät eivät anna toteuttaa ajatustani ilman käsittelyä. Vaikka periaatteessa en tee kummoisia asioita, tällä hetkellä kuvankäsittely vie enemmän aikaa kuin itse kuvaaminen (kiitos osittain erittäin hitaan ja vanhan tietokoneen). Jos teen 1h reissun kuvaten, yleensä käsittelen n. 2-4h siitä tulevia kuvia. Joskus aikaa menee enemmän, joskus hieman vähemmän riippuen kuvien luonteesta ja halutusta lopputuloksesta. Kisakuvissa tahti on hieman nopeampi, 6h kisoja kuvaten tietää yleensä n. 4-6h käsittelyä.

Huomauttelen taas edelleen, että tämä on minulle harrastus. Jälki ei ole ammattilaisten tasolla ja virheitä todennäköisesti löytyy. Virheistä saa kyllä huomautella, jotta saan omaa tekemistä harjoittelun kautta parannettua, mutta käytäthän kuitenkin omaa harkintaasi siinä miten asian esität.


11 kommenttia:

 1. Todella hienoja muokkauksia! Omat taidot ei riitä läheskään tuollaiseen, toki käytössä on vain Gimp...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Kyllä gimpilläkin pystyy yllättävän paljon tekemään. Omaan käyttöön eniten on varmaan vaikuttanut tuo Lightroom :)

   Poista
 2. Vau, uskomattoman paljon saa kuviin eloa kun osaa muokata! Ja varsinkin tuo rakennekuvan taustan muokkaus on ihan mieletön, osaisipa itsekin.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En kyllä halua edes muistella kuinka paljon tuohon rakennekuvaan meni aikaa.. Kaikkiin vastaaviin kuviin samantapainen käsittely ei edes onnistu, tämän kanssa kävi vähän tuuri :D

   Poista
 3. Aivan ihania kuvia jälleen! Tuot ainakin mulle niin paljon lisää motivaatiota kuvaamiseen. Olisiko sulla muuten aikaa/mielenkiintoa tehdä mulle vesileimaa? Laittele vaikka spostia jos kiinnostut weckman.anna(at)gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että kiva kuulla! Mun nykyisistä omista vesileimoista itseasiassa vain tämä nimmarileima on itse tehty, joten en usko osaavani olla kovinkaan paljon avuksi vesileima-asioissa :/

   Poista
 4. Itse tykkään enemmän kuvista, joita ei ole muokattu ns. radikaalisesti. Tietysti valotusta yms. pitääkin useasti korjata.
  Kuvaan itse aina jpeg-kuvia, koska oma kärsivällisyyteni eikä taitoni riittäisi raw-kuviin, ehkä vielä joskus :) Itse lähinnä omista kuvista säädän juurikin valotusta ja tykkään rajailla kuvista ylimääräiset/häiritsevät osat pois (esim. kisoissa ihmiset, esteeseen kuulumattomat tolpat, paskakasat..).
  Joihinkin kuviin taas ymmärrettävästi sopii isompi muokkaus esim. tuo pystyyn hyppäämis kuva, mutta oma kärsivällisyyteni eikä taidotkaan riittäisi tuohon! :D Hienoa katsoa kun toiset osaa ja jaksaa :)
  Kuvien muokkaaminen on itselleni aina hirveän työlästä enkä millään jaksaisi sitä tehdäkkään. Harvemmin kuvan saajat ymmärtävät kuinka kauan kestää kuvien käsittelemisessä vaikka ne vain nopeasti kävisi läpi (esim. kisakuvien pyytäjät)ja tietysti tietokoneiden kanssa voi välillä tulla yllättäviä ongelmia ennen kuin kuvat ovat edes koneella.. itsellä loppui tila viimeksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isompia muokkauksia teen itsekkin yleensä ainoastaan tuon pystyynhyppykuvan tapaisiin kuviin, muut menee sitten harjoituksen vuoksi tai mentaliteetilla "kun huvitti koittaa". Kisakuvista jne. yleensä korjailen vaan valoja ja muita perushommia :D Ei minullakaan sen enempään jaksaminen riitä varsinkaan tämän hetkisen koneen nopeuksilla, kun 10 kuvan tekemisessä ilman ihme muokkauksia menee äkkiä tunti..

   Poista
 5. Siis wow, aivan upeita kuvia! En osaisi itse... uskomatonta miten osaat muokata esim. Riimun pois

  VastaaPoista
 6. Muokkaat tosi hyvin! Omat taidot ei kyllä riitäisi :D

  VastaaPoista
 7. Rakennekuvan tausta on ihan uskomaton! En edes tiennyt, että noin voi tehdä. Itse olen kyllä tosi huono muokkaamaan kuvia, mutta kun näkee kuinka paljon se kuva muuttuu, saa inspiraatiota muokata kuvia ja kokeillä itsekin RAW-tiedostojen kuvaamista. Itse en RAW-tiedostoja ole vielä ihan kunnolla tajunnut, mutta linkkaamistasi linkeistä on luultavasti paljon hyötyä minulle :)

  VastaaPoista