perjantaina, maaliskuuta 09, 2018

Kilpailukuvien jakamisesta


Kilpailujen kuvaaminen on ihan mukavaa puuhaa. Eikä vain itse kuvaamisen takia, nättinä kesäpäivänä on mukava viettää koko päivä ulkona, nähdä ja moikata tuttuja ja nauttia olostaan. Kilpailujen kuvaamisessa on vain aina ollut se yksi ongelma, mikä on viime vuosina omassa tekemisessä vain korostunut. Se kuvien jakaminen. Koska minulla ei moneen vuoteen ole ollut kesälomaa, ei aikaakaan kilpailukuvien läpikäyntiin ole samalla lailla kuin vuosia sitten. Tämä yhdistettynä siihen, että kilpailukuvia tulee kerralla aina todella suuret määrät, verrattuna esimerkiksi kotikuvauksiin, luo ainakin minun tapauksessani pienen ongelman. Tästä syystä esimerkiksi viime vuonna kävin kyllä kilpailuissa kuvaamassa, mutta kuvat jäivät muutamia kisoja lukuunottamatta koneelle pyörimään, ja saatoin tehdä koko kilpailuista vain 10 parasta kuvaa loppuun saakka.

Miten siis toimia kilpailukuvien kanssa tehokkaasti, mutta ajankäytön kannalta taloudellisesti. Miten saada kiinnostuneille reippaasti kuvat esille, samalla käyttämättä liikaa aikaa niiden kuviin, jotka eivät ole kuvista kovin kiinnostuneita, ja kaikki lyhyehkön aikavälin sisällä. Faktahan on, että jos kilpailut ratsastetaan kesäkuussa, ei monia enää elokuun lopussa nuo kisat kiinnosta, ellei siellä kuvien joukossa satu olemaan se yksi koko maailman hienoin kuva siitä omasta hevosesta (mikä on erittäin epätodennäköistä).Olen miettinyt useaa vaihtoehtoa, mutta yksikään ei ole oikein tuntunut sellaiselta omalta tavalta työskennellä kisakuvien kanssa.

1. Käsittele kaikki hyvät kuvat kerralla esille ja lataa ne kuvat.fi palveluun nähtäväksi.
           Ongelmat ja plussat: Vie enemmän aikaa, kuin mitä käytettävänä olisi. Tekemisestä tulee kiireistä, sattuu hutilointeja, huonoja kuvia lipsuu joukkoon ja käsittelyt tehty vähän sinneppäin, jotta kaiken ehtii saamaan valmiiksi. Plussana se, että mikäli tulee valmiiksi, on kaikki esillä ja helposti löydettävissä, sekä samantien lähetettävissä. Ajankäytöllisesti tämä on vain viimevuosina tuntunut aivan mahdottomalta.

2. Julkaise kaikki kuvat pieninä täysin käsittelemättöminä tiedostoina ja poista tietyn ajan jälkeen näkyviltä.
     Ongelmat ja plussat: Plussana se, että kuvat ovat lähes heti kisojen jälkeen katsottavissa. Miinuksena se, että kuvaan raw kuvaa, mikä tarkoittaa jokaisen kuvan olevan harmaa, kontrastiton ja suoranaisesti ruma kun sille ei ole vielä tehty mitään. Tälläisen kuvan esillelaittoa normaalisti välttelen viimeiseen saakka. Poiston jälkeen kuvia sitten taas ei ole nähtävillä lähes yhtään.

3. Käsittele jokaisesta ratsukosta se yksi paras kuva ja käsittele lisäkuvat pyynnöstä/kun ehdit.
       Plussat ja miinukset: Plussana se, että tyyli on nopehako ja näyttää kaikki kuvatut ratsukot. Lisäksi loput ratsukon kuvat on helppo hakea esillä olevan kuvan tiedostonumeron avulla. Miinuksena se, että mikä omasta mielestäni on ratsukon parhaita kuvia, ei välttämättä ole sitä ratsukon mielestä. Lisäksi ratsastajalle voi olla vaivalloista lähetellä jatkuvasti käsittelypyyntöjä oman suorituksensa kuvista ja sähköpostin vaihtoa eestaas joudutaan käymään useampaa kappaletta.

4. Laita kisojen kansioon muutama paras kuva koko kisoista ja käsittele kuvia sitä vauhtia kun niitä pyydetään.
       Plussat ja miinukset: Mikäli kukaan ei ole kiinnostunut näkemään omaa suoritustaan on esillelaitto nopeaa ja helppoa. Kuitenkin, mikäli kiinnostuneita on, maksimoituu sähköpostiviestittely ja kuvien etsiminen tietystä ratsukosta on haastavampaa ilman selkeitä kuvamerkintöjä (tiedostonumeroa ym.) Aikaa menee siis taas mahdollisesti paljon kuvien etsimiseen ja lähettelyyn.
Kysynkin, löytyykö lukijoilta/kisaajilta jotakin suosikkitapaa (joka ei välttämättä ole edes omassa listassa), kaikki ideat ovat erittäin tervetulleita. Kisoissa kuvaaminen on mukavaa, kisoista tulee ihan kivoja kuviakin, joten olisi kiva joskus saada niitä kuvia ajoissa esillekkin jollakin kätevällä tyylillä, joka hyödyttäisi sekä minua että ratsukoita.

4 kommenttia:

 1. Ehkä vois laittaa jokaisesta sen yhden käsitellyn kuvan (sun mielestä parhaan) ja loput tiedostonumeroineen tms. vähemmän käsiteltynä pikkukuvana, että tälläistäkin löytyy jos kiinnostaa. Sitten ne jotka haluaa voi valita niistä pikkukuvista ne jotka kiinnostaa ja pyytää niiden käsittelyä.
  Siinä tietty tulee sitä sähköpostia, mutta voithan laittaa jonkin tietyn vakiovastauksen menemään, tyyliin kuvasi ovat jonossa jne. että vastaaminen ois nopeeta.

  Tulis ehkä vähiten kuvankäsittely, mutta ois kuitenkin näytekuvat esillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei tää vois olla aika kiva systeemi! En ollukkaan hoksannu ollenkaan parin tavan yhdistämistä. Kiitos ajatuksesta, lähtee ehdottomasti harkintaan!

   Poista
 2. Kuvauskalenteri ja kuvauspyyntöjen kerääminen ovat toimivia ratkaisuja. Usein kuvista kiinnostuneet eivät tiedä, että kuvia jossain on tai eivät löydä niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse taas en koe välttämättä kovin mielekkääksi kuvauspyyntölinjaa (tiedän kyllä, että joillain tämä on ja se toimii heillä oikein hyvin), sillä en halua ylläpitää minkäänlaista henkilörekisteriä, joka kuvauspyyntöjen osalta väkisinkin syntyisi. Henkilötietorekistereistä on nykyään todella tiukat määräykset, ja vähennä omaa työtäni kun en ehdointahdoin sellaista itselleni kokoa. Eli omallakin koneella kuvat ovat ainoastaan tapahtumapaikan ja päivän mukaan lajiteltuna. Lisäksi en pidä mielekkäänä jatkuvaa lähtölistojen vahtimista/kyttäämistä, että kenet sitä pitikään kuvata, nimimuistini ollessa äärimmäisen huono. Kuvauskalenteri minulla oli useampanakin vuonna, ja jos jossain kävin niin asiasta kyllä tiedottelin. Todennäköisesti tänäkin vuonna kokoan lyhyen linjan kuvauskalenterita. Nykyään kuitenkin yleensä inffoan kisareissuista jälkikäteen, kun lähdön varmistuminen tulee yleensä hyvinkin myöhään.

   Poista