torstaina, maaliskuuta 15, 2018

Vuosihuollon tärkeys


Aloitellessani kuvausharrastusta en ymmärtänyt huollon päälle mitään. Minulla oli toimiva kamera objektiiveineen, ja se oli hyvä. Siihen rajoittui maailmani. Sittemmin huolto on tullut hyvinkin tutuksi. Ensimmäisen kerran jouduin olemaan yhteydessä huoltoon kun ensimmäinen järjestelmäkamerani, vanha Canon Eos D60 hajosi. Ihmettelin ensin, että miksi mitään ei tapahdu laukaisunappia painettaessa. Myöhemmin selvisi, että kyseessä oli virtapiirihäriö. Valitettavasti kuitenkin kamera oli niin vanha, että siihen ei ollut saatavilla edes varaosia. Edessä oli siis uuden rungon osto.

D60 jälkeen taloon muutti EOS 30D, joka muuten on edelleen käyttökelpoisena tuolla kaapissa. Tämä vanha työjuhta toimi aikansa loistavasti, kunnes se alkoi osoittamaan samanlaisia merkkejä kuin aikanaan D60, myös kolmekymppinen pääsi siis huoltomiehien hellään huomaan. Myös 30D:stä löydettiin virtapiirihäiriö, joka tosin korjattiin. Tuon jälkeen ei rungossa mitään ongelmaa ole ollutkaan. 

Kun 30D alkoi tuntua riittämättömältä, muuti kotiin käytetty Eos 50D. Runko jota minun ei olisi varmaan ikinä pitänyt ostaa, se oli sellainen murhepesäke. Jo ensimmäisenä kesänä tuo paketti hajosi ja mös 50D pääsi huoltomiesten huomaan. Siitä oli levinnyt suljin ja valotuskenno ei toiminut oikein. No suljin vaihdettiin ja valotuskenno säädettiin ja sain rungon kotiin. Pian kuitekin samat ongelmat ilmaantuivat, eli rungolla sai vain mustaa ja valkoista kuvaa. Runko uudelleen huoltoon, jossa siihen takuutyönä vaihdettiin koko valotuskenno. 50D pääsi kuitenkin pian aikaistetulle eläkkeelle, sillä hankitaan lähti 5DM3, tosin mikä voikaan olla sattumusten määrä kun samaan aikaan kun postista tuli paketin saapumisilmoitus pieni 50D raukka lentää asfaltille. Nykyään siitä puuttuu kulma.


Rungot eivät kuitenkaan ole ainoita huollossa käyneitä laitteita. Viimeisimpänä olen nyt huollattanut luotto-objektiiviani, rakasta 70-200mm f2.8 linssiäni. Se on hankittu jo vuonna 2012, eli kaverilla alkaa olemaan ikää. Ensimmäisen kerran ymmärsin viedä sen huoltoon vuonna 2016, kun tuntui ettei yksikään kuva ollut tarkka. No sehän oli telepäästä sitten reilusti takatarkenteinen ja laajemmasta päästä reilusti etutarkenteinen. Ihmettelivät huollossa miten olen sillä vielä pystynyt kuvaamaan. Jotenkin kummasti 100mm kohdalla homma kuitenkin vielä pelasi.

Nyt viimeisimpänä tuo samainen objektiivi kävi huollossa maaliskuussa. Käteen tuli fiilis, että kaikki ei välttämättä ole enää ihan kunnossa, vaikka periaatteessa putki kukkui ja teki nättiä kuvaa. Hieman sen runko tuntui ehkä löysältäja tarkennus inan taisi olla huti, ja alunperin tarkennuksen säätöön sen veinkin. Ja täytyy myöntää, että onneksi vein. Seuraavana päivänä sain huollosta tällaisen sähköpostin (huolto oli toki soittanutkin, mutta olin töissä. Kertoivat vielä asian puhelimessa kun soitin takaisin ennen sähköpostin näkemistä): 
"Olemme tarkistaneet objektiivinne ja havainneet että objektiivin runko yksikkö pitäisi kiristää ja vasta sen jälkeen objektiivi säätää. Objektiivi klappaa todella paljon eikä kestä nykyisessä kunnossa kauan ennen kuin murtuu rikki. Liitteenä on kustannusarvio objektiivistanne"
Täytyy myöntää, että aika pelottava kommentti... Kehuivat kyllä putken olevan muuten aikas hyvässä kunnossa, mutta minulta pääsi kyllä pikkuinen huokaisu. Onneksi vein sen huoltoon heti, kun vähänkin tuntui siltä ettei kaikki ole kunnossa.

Jatkossa aijonkin huollattaa ja tarkistuttaa kalustoni kerran vuodessa. Plus tietysti silloin jos jokin osa hajoaa. Kovassa käytössä ollessaan noille laitteille voi kuitenkin tapahtua mitä tahansa, ja mitä parempaa huolta niistä koitan pitää sitä kauemmin ne kestävät. Parempi löytää viat jo ennen kuin niistä tulee suuria ongelmia. Ei olisi kovasti naurattanut lähteä objektiivikaupoille muutaman kuukauden päästä lompakkoa laihduttamaan. Huollettu linssi saapui kotiin jo samana iltana, tukevampana kuin huoltoon mennessään. Täytyy siis myöntää, että oli nopea huolto! Toki onnistuin viemään obiskan huoltoon juuri ruuhkattomaan väliin. Seuraavaksi huoltoon lähtee käymään runko. Toivottavasti vielä saman kuukauden aikana. Haluan tarkistuttaa sen kunnon, katsastaa sulkimen laukaisukerrat ja puhdistuttaa kennon. Perusvuosihuoltoa siis, eipähän tule yllätyksiä eteen.


2 kommenttia:

  1. Pitäisi varmaan tuolle omallekin kameralle jotain huoltoa suunnitella... Millaisissa hintaluokissa huollot ja korjaukset liikkuvat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu ihan siitä mitä joutuvat tekemään ja kuinka kauan homma vie aikaa. Ainakin tuossa firmassa mihin itse olen näitä vienyt niin aina tulee ensin kustannusarvio joko soittamalla tai sähköpostilla jos en ole vastannut puhelimeen. Korausarvio maksaa kai sen 40e jos päättääkin että mitään ei tehdä ja jos kamera korjataan niin sitä ei veloiteta mitenkään erikseen vaan ikäänkuin "kuuluu hintaan". Ihan perus kameran kennon puhdistus ja ns. vuositsekkaus on kai jonkun 60e, toki jos siihe tulee sitten lisätehtävää niin hinta kai alkaa nousta. Tämä viimeisin operaatio tuon mun putken kanssa oli 238e, sulkimen vaihdot ym mennyt kai myös tuolla 200e luokassa. Toki aina kun avaavat noita laitteita niin myös putsaavat ym.

      Poista