tiistaina, helmikuuta 05, 2019

3 hevosta, 3 tuntia + photariöverit


Tuli sitten vedettyä niin sanotut kunnon "kuva överit". Olimme omistajan kanssa jo aikoja sitten puhuneet, että minun pitäisi tulla kuvaamaan hänen hevosiaan. Nyt sitten viimein hoksattiin talviseen aikaan laittaa aikataulut sopimaan yhteen ja eräänä tammikuisena viikonloppuna ajelin kuvauspaikalle, jossa minua odottaisi kolmen hevosen kuvaukset. Nyt kun kerran sitten saavuin paikalle niin päätimme ottaa ilosta kaiken irti, ja vaikka olimme hyvinkin tehokkaita niin aikaa saatiin silti kulumaan vajaat kolme tuntia.

Tuo vajaa kolme tuntia saattaa kuulostaa korvaan hyvinkin paljolta. Mietittäessä kuitenkin kuvattujen teemojen määrää, niin se alkaa tuntua inhimilliseltä. Kuvasimme jokaisesta hevosesta irtojuoksutuskuvat, potretit ja ratsastuskuvat. Kolmesta hevosesta siis kolmet erilaiset kuvat, eikä yhtiäkään ylimääräisiä käsiä paikalla. Kyllä siinä saa taas kiitellä myös omistajan viitseliäisyyttä, roudata nyt kolmea hevosta vuorotellen kuvattavaksi sinne ja tänne. Seuraavalla kerralla mennään sitten ennemminkin 1 kuvaus/hevonen systeemillä... Voin nimittäin vain todeta, että on tämä jälkikäsittelypuolikin melkoinen urakka tuollaisen megakuvauksen suhteen.

Olimme etukäteen suunnitelleet saavamme huiman upeita lumikuvia. Koko viikon oli ollut upeat kinokset puissa, kaikkialla valkoista ja jopa huurteista. Minun ihanalla tuurillani kuitenkin kuvausta edeltävänä yönä iski suhteellisen kova puhuri ja lähes kaikki lumi varisi alas puiden oksilta. Kuvaamaan silti lähdettiin, mutta lähtökohtaisesti tausta ei ollut kovin talvinen. Tätä pientä onnettomuutta yritin sitten paikkailla photarin puolella kuvan sävyjen ja värien kanssa leikkimällä. Osassa kuvista se toimi omaan silmään ihan kiitettävästi, osa kuvista piti kuin pitikin jättää enemmän lämpimän vihreän sävyisiksi.

Väreistä päästäänkin aasinsiltana omaan suurimpaan ongelmaani, photariövereihin. Photariöverit sisältävät monenmoisia tilanteita, mutta pääasiassa se tarkoittaa kohdallani tilannetta, jossa pyrin käsittelyn määrällä korvaamaan paikalla ollutta tilannetta ja jotakin tästä johtunutta puutetta kuvassa. Tässä tapauksessa photariöverit aiheutti taustan vihreys yhdistettynä haluun poistaa kuvista aidat, ja näin luoda illuusio vapaana oleilleesta hevosesta. Eikä siinäkään vielä mitään, jos kuvia olisi vain muutama, mutta todellinen ongelma muodostuu kun haluaisin tehdä tämän samaisen käsittelyoperaation kaikille kuville. Eli keskimäärin 20-30min/kuva kestävä käsittelyoperaatio n. 15 kuvalle/hevonen. Siitä voi jokainen alkaa laskea tuntimääriä kolmelle hevoselle. Tunteja tulee tavan harrastajalle aivan liikaa. Silti hölmönä ihmisenä en osaa rajoittaa, vaan ihan oikeasti yritin tätä. ONNEKSI ONNEKSI kuitenkin kuvaaja ystäväni hieman taas ravisteli omaa täydellisyyden tavoittelija minääni, että: "hei ei mitään järkeä, kun ne on hyviä muutenkin". Tuli taas jokin järki touhuun, muuten olisin tehnyt näitä kuvia vielä kesälläkin...

Ymmärrän myös nykyään aika hyvin, miksi nuo oikeat ammattilaiset tekee vakiona n. 5 kuvaa/kuvaus valmiiksi saakka ja lisäkuvat sitten lisämaksusta...

Ei tässä muuta siis kuin note to my self: rajoita tulevaisuudessa kuvateemoja ihan vain yhteen tai maksimissaan kahteen per hevonen, mikäli kuvattavia eläimiä on useampia. + Joskus on ok vaikka tekee vähän vähemmän ja vain muutamat sitten pitkän kaavan mukaan. Kuvaamalla jokaisesta näin paljon jumautat vain omat kuvajonot ja photariövereillä menettää käsittelyhalut. Tuli kuvista sitten kuinka kivoja tahansa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti