sunnuntaina, helmikuuta 03, 2019

Kolmas kerta, kolme hevosta


Palaamme workshopin maailmasta studiokuvien opetteluun. Voin tässä kohtaa jo mainita, että tällä kolmannella kerralla tuli studioon tarkoitettua taustaa ikävä, sen verran paljon maneesin valkoinen takaseinä heijasteli ja kummitteli kuvissa.

Tällä kolmannella kerralla otin pienoisen riskin, 3 hevosta peräjälkeen. Vähän jännitti miten jaksan ja miten patterit riittävät koko hommaan. Jos joku ihmettelee tuota oman jaksamisen kohtaa, niin tähän mennessä kaikki studiohommat on tehty arki-iltoina, joskus klo 20:00 maissa normaalin työpäivän jälkeen. Ja seuraavana aamuna tietenkin ollut taas töitä tiedossa. Inan meillä venähti, mutta onneksi tallin pitäjä otti asian erittäin positiivisesti. Iloisena yllätyksenä myös patterit kestivät paremmin kuin odotin, en joutunut vaihtamaan niitä kuin kerran!

Näissä kolmessa kuvattavassa olikin sitten edustettuna koko hevosten tummuus skaala. Oli yksi kärpäskimo, yksi ruunikko ja yksi musta. Näistä mustaa jännitin ehkä eniten, vaikka lopulta vaikeimmaksi osoittautui kimo. Helpoin oli jostain kumman syystä ruunikko. Jälkikäteen kuitenkin veikkaan, että ruunikko oli helpoin koska tähä asettelin ns. ajattelemani "perusvalon", jota lähdin sitten kimon ja mustan kohdalla muuntelemaan. Kimosta joko tein järjestäen liian tumman tai hävitin kaikki yksityiskohdat valoon, musta taas oli helppo saada kiiltelemään, mutta koitappa saada musta erottumaan mustasta taustasta. Helpommin sanottu kuin tehty. Näin jälkeenpäin ajateltuna vika oli taas valojen suuntauksessa, sekä hevosen sijoittelussa suhteutettuna valoon. Siitä seuraavissa postauksissa hieman lisää.

Nämä kaikki kuvaukset on siis toteutettu maaneeissa, yleensä n. klo 20:00 illalla tai sen jälkeen. Tähän on ihan yksinkertaisesti syynä se, ettemme vie kenekään treenausaikaa ja ulkona on riittävän hämärä taustan tummumiselle. Maneesissa homma taas on toteutettava siksi, että kalusto ei kestä yhtään tuulta, vaan ottaa kaatuakseen pienestäkin tuulenvireestä. Mitäpä muutakaan sitä voisi 120cm halkaisijan sateenvarjolta odottaa, kuin melkoista purje-efektiä. + Näin talvi aikaan kuvaajan sormet kiittävät edes inan lämpimästä maneesista!
2 kommenttia:

 1. Et arvaakaan millaista herkkua on lukea näistä studio- ja salamakikkailuista, kun itse tekee vähän samaa. :D Tosin minun kohteeni ovat pienoismalleja eikä niillä ole maneesia (...), enkä toisaalta omista mitään ylimääräisiä valoja tai irtosalamoita. Levitän (salama)valoa parilla peilillä. (Nyt myös iski taas hinku kokeilla mustaa taustakangasta, vaikka se syökin valoa.)

  Välillä en ymmärrä mitä ihmettä höpötät kuvaushommistasi, kun sanot että "meni pieleen". En ole nähnyt yhtäkään oikeasti pieleen mennyttä kuvaa tässä blogissa, kun puhutaan näistä ns. valmiiksi käsitellyistä kuvista (en sitten tiedä millainen ero koskemattoman ja käsitellyn kuvan välillä on ollut, mutta jos on ollut isokin niin ainakin osaat myös muokata hyvin). Nuo friisikuvat(kin) näyttävät oikein kivoilta, ainakin meikäläisen silmään. Toki jokainen yhtään hullumpi kuvaaja miettii, onko omista räpsyistä yhtään mihinkään (hyvin tuttua...). Olisi ihan mielenkiintoista nähdä miten olet näihin maneesistudiokuviin asetellut valot ja heijastimet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Joku lukeekin näitä mun pohdintoja :D
   Mä itse haluaisin aivan hirmuisesti jossain välissä saada taustakankaanpidikkeet ja kankaat/pahvit käyttöön näiden hevosten kanssa, pystyisi paremmin käyttämään vallitsevaa valoa hyödyksi, kun sitä ei tarvitsisi kokonaan hävittää taustan pimentämisen vuoksi. Mut nyt vielä kikkaillaan. Noiden hepojen kanssa kun on pakko käytellä jo irtonaista tavaraa, ja nämä mun pikkusalamatkin on siinä ja siinä riittääkö ne. (näissäkin mennään lähes täydellä teholla ja ISO arvoa nostettuna)

   Mä höpötän, että "meni pieleen" silloin kun homma ei toimi/en osaa tehdä juttua niin kuin haluaisin tai suunnittelin, tai en oikein itse ymmärrä mitä tapahtui (ts. mitä tein oikein ja mitä väärin tuloksen saamiseksi). Varsinaisia kuvia saattaa tulla ulos ihan kivojakin, muilla mittapuilla onnistuneitakin, mutta ne eivät välttämättä ole sitä mitä itse lähti ajatuksen tasolla alunperin hakemaan. Eli vaikka tuotos peruskuvana onnistuu, se itse kerta ei välttämättä ole onnistunut, sillä en osannut käsitellä valoa tarvittavalla tavalla.

   Käsitellyn ja valmiin kuvan erot on näissä yllättävän pienet, lähinnä tausta tummennettu kokonaan mustaksi ja häivytetty maneesin inasen näkyvät seinät näkyvistä. Samoin hevosiin lisätty hieman valoa, jotta ne pomppaa tuolta mustasta ulos.

   Mä voin joku kerta koittaa muistaa ottaa "making of" kuvia, kerran jo piti mutta puhelin sammui pakkasessa samantien, joten jäi ajatuksen tasolle. Varsinaisia heijastimia mulla ei ole, pikkuinen softboxi ja pari sateenvarjoa kyllä :) Nyt on studiokuvaset mini tauolla, kun odottelen kuvausriimujen saapumista, sen jälkeen rupean taas pommittamaan mun testimalleja :D

   Poista